Discuţia de la Palatul Cotroceni cu membrii delegaţiei Fondului a fost organizată după ce, în cursul aceleiaşi zile, preşedintele, premierul şi miniştri ai PDL s-au întâlnit tot la Preşedinţie, pentru o discuţie legată de negocierile cu FMI, de fondurile de la UE şi de măsurile anticriză.
Întrevederea are loc în contextul în care reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale a României discută cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condiţiile de contractare a unui împrumut.
Surse guvernamentale au declarat, în urmă cu o săptămână, pentru MEDIAFAX, că, în urma evaluării făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională, România intenţionează să împrumute aproximativ 19 miliarde de euro printr-un pachet de finanţări de la Comisia Europeană şi FMI, instituţia de la Washington urmând să contribuie cu 12 miliarde de euro.
"O variantă de lucru este o facilitate de 12 miliarde de euro de la FMI şi un împrumut de 7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Discuţiile continuă, dar suma totală la care s-a ajuns este de aproximativ 19 miliarde de euro", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, România va trimite Fondului Monetar Internaţional, după finalizarea negocierilor de la Bucureşti, o scrisoare de intenţie pentru încheierea unui acord de tip stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o scadenţă de cinci ani pentru rambursarea împrumutului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este de părere că va trebui negociată o perioadă de graţie de cinci-şapte ani în legătură cu împrumutul extern, astfel încât România să înceapă să returneze banii împrumutaţi într-un moment de vârf al atragerii de fonduri de la UE.
O delegaţie a FMI a venit, miercurea trecută, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale. La discuţii participă şi experţi ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Băncii Centrale Europene.
Principalele discuţii vizează execuţia bugetară pentru anul 2009 şi dimensionarea corectă a veniturilor şi cheltuielilor programate.
Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, că România va insista în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional pentru menţinerea taxei pe valoarea adăugată şi a cotei unice de impozitare la nivelul actual, iar discuţiile vor fi conduse pe cât posibil în această direcţie.