"Criza este un dat obiectiv. Este în desfăşurare amplă pe plan internaţional. A apărut în centrul sistemului mondial, în SUA, s-a extins în restul ţărilor. Noi suntem la periferia sistemului. Asemenea fenomene izbucnesc în centru şi apoi se propagă în valuri succesive spre periferie. E ca un tsunami care apare în mijlocul oceanului şi plesneşte cel mai puternic când ajunge la mal. Noi suntem la mal, suntem la periferie”, a precizat Iliescu.
El a arătat că România se află la începutul efectelor crizei, existând posibiliatea ca desfăşurarea viitoare a acesteia să fie şi mai dramatică. "Aşa că necesită această chestiune o analiză mai serioasă şi trebuie să apelăm la tot ce avem specialişti în această ţară. Sunt oameni cu experienţă care spun că ne aflăm nu într-o criză obişnuită, ci într-o criză de sistem şi poate de final de sistem, de final de epocă istorică, care închide o istorie de cinci sute de ani a evoluţiei capitalismului", a subliniat Iliescu.
El a adăugat că, potrivit dezbaterilor existente pe tema crizei, anul 1989 a marcat falimentul unui sistem care a ignorat piaţa ca fenomen obiectiv, iar acum se asistă la o criză care înseamnă falimentul celeilalte extreme, respectiv a "fetişului" pieţei şi a ignorării rolului statului.