Printre domeniile enumerate de şeful Guvernului ca având un potenţial ridicat de avantaje în concurenţa cu alte ţări au fost agricultura, turismul, energia şi construcţiile.
El a arătat că ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, lucrează deja la un plan pe termen mediu şi lung prin care România să devină un important exportator de produse agricole, şi nu un importator, ca în prezent.
"Criza nu şi-a spus ultimul cuvânt şi are un parcurs extrem de brutal. Criza nu s-a născut la noi, dar a intrat în casele românilor şi a devenit parte nedorită a vieţii lor", a spus Boc, la dezbaterea din Camera Deputaţilor cu tema "Programul şi măsurile Guvernului de combatere a crizei economice", organizată la solicitarea grupului parlamentar PNL.
Premierul a enumerat măsurile deja anunţate ca fiind incluse în programul anticriză, printre care menţinerea cotei unice de impozitare, capitalizarea CEC şi Eximbank, continuarea şi extinderea programului de casare a maşinilor uzate, modificarea taxei auto, introducerea pensiei sociale minime, îngheţarea salariilor demnitarilor, neimpozitarea profitului reinvestit.
El a acuzat fostul Guvern că a acumulat în 2008 o datorie publică de 6 miliarde euro, că a risipit venituri de 3 miliarde euro obţinute din privatizare şi care trebuia vărsate la Fondul Naţional de Dezvoltare, că a atras doar 176 milioane euro din fonduri comunitare (reprezentând 6% din suma pusă la dizpoziţie de către UE) şi că a plătit comisioane de milione euro pentru neutilizarea banilor contractaţi de la Banca Europeană pentru Investiţii.
Şeful Guvernului a făcut apel la solidaritate pentru ca efectele crizei economice să fie depăşite.