Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suma alocată prin programul "Fermierul" va fi dedusă din finanţarea publică pentru proiecte UE

Vineri, 13 Martie 2009 (16:17:39)
Agricultorii vor primi mai puţini bani publici pentru cheltuielile la proiectele derulate prin programul de dezvoltare rurală dacă vor accesa simultan credite cu dobândă redusă prin "Fermierul", întrucât sprijinul obţinut prin dobânda redusă va fi dedus din valoarea totală a finanţării proiectului.

"Fermierul" se adresează investiţiilor care beneficiază de fonduri UE prin programul de dezvoltare rurală şi cel de pescuit, dar şi investiţiilor în agricultură care nu sunt sprijinite cu fonduri europene sau de la stat.

În cazul beneficiarilor care au proiecte de finanţare europeană, aceştia pot lua prin "Fermierul" credite cu dobânzi reduse pentru a asigura partea lor de finanţare. De regulă, fondurile publice acoperă circa 50% din valoarea proiectului, iar beneficiarul trebuie să investească restul de bani.

În plus, fondurile europene vin după realizarea cheltuielilor (investiţiile sunt decontate), astfel că beneficiarul are nevoie de bani încă de la începutul proiectului.

Comisia Europeană a considerat "Fermierul" ajutor de stat, în cazul beneficiarilor care accesează simultan fonduri UE prin programul de dezvoltare rurală. Drept urmare, sprijinul primit prin reducerea dobânzii va fi scăzut din valoarea totală a finanţării publice pentru proiectul respectiv, întrucât finanţarea din fonduri publice pentru proiect şi sprijinul "Fermierul" nu trebuie să depăşească, cumulat, intensitatea maximă de finanţare stabilită în cazul proiectelor. Finanţarea publică alocată proiectului rămâne aceeaşi, însă o parte din bani sunt alocaţi prin programul "Fermierul".

De exemplu, pentru un proiect de modernizare a fermei în valoare de două milioane de euro, un beneficiar ar fi primit fonduri publice de un milion de euro. Dacă accesează un credit "Fermierul", iar sprijinul dobândit prin acest program este calculat la 100.000 de euro, investitorul va primi doar 900.000 de euro pentru modernizarea fermei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, sprijinul obţinut din dobânda subvenţionată prin "Fermierul" va fi calculat luând în considerare două grafice de rambursare a creditelor, unul pe dobânda "Fermierul", iar celălalat pe o dobândă de referinţă comunicată lunar de Comisia Europeană.

Creditele "Fermierul" au o dobândă de maxim 5%, iar dobânda comunicată de CE este în prezent de 17,29%, conform datelor ministerului.

Nivelul sprijinului acordat prin "Fermierul" unui anumit beneficiar este calculat pentru toată perioada de creditare la semnarea contractului de împrumut, în funcţie de dobânda de referinţă din acel moment.

"Fermierul" a funcţionat şi pentru programul SAPARD, dar fără ca sprijinul să fie dedus din valoarea totală cu care este finanţat proiectul. Ministerul Agriculturii l-a lansat anul trecut şi pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Totodată, programul are o componentă destinată investiţiilor din agricultură care nu sunt finanţate din fonduri UE sau de la bugetul de stat. Această componentă nu este vizată de restricţia privind deducerea sprijinului.

"Pentru Programul «Fermierul», din toamna anului trecut, momentul finalizării licitaţiei, până în prezent au fost acordate 15 credite, în valoare de 4,5 milioane lei", arată datele Ministerului Agriculturii, care susţine că există foarte multe solicitări pentru "Fermierul" din partea beneficiarilor de fonduri UE.

Componenta "Fermierul" destinată beneficiarilor PNDR este disponibilă pentru investitorii care au proiecte de modernizarea exploataţiilor agricole, cu excepţia achiziţiilor independete de utilaje, şi pentru cei care au proiecte de creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (investiţii în procesare), cu excepţia beneficiarilor celor două scheme de ajutor de stat, din domeniul silviculturii şi anumitor sectoare ale industriei alimentare (panificaţie, dulciuri, etc.).

Pentru proiectele care vizează creşterea valorii adăugate a produselor agroalimentare, unde intră de exemplu investiţia într-o fabrică de produse lactate sau modernizarea unei unităţi de procesare a cărnii, plafonul maxim de creditare "Fermierul" este de două milioane euro pentru fiecare beneficiar, respectiv trei milioane euro pentru asociaţii.

În cazul modernizării fermelor, plafonul maxim este de un milion euro, suma fiind de două milioane euro în cazul asociaţiilor.

Totodată, programul poate fi accesat şi de cei care fac investiţii în acvacultură şi în procesarea şi marketingul peştelui, cu finanţare publică prin Programul Operaţional de Pescuit (POP), plafonul de creditare fiind de 500.00 de euro. Programul de pescuit nu este însă funcţional deocamdată.

Ministerul Agriculturii a organizat o licitaţie anul trecut pentru selectarea băncilor care acordă credite prin "Fermierul", fiind selectate CEC Bank, Banca Comercială Română, Banca Comercială Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale şi Bancpost.

Suma totală alocată pentru "Fermierul" a fost stabilită anul trecut la 660 milioane euro (630 milioane euro pentru beneficiarii PNDR şi 30 de milioane euro pentru beneficiarii programului din sectorul pescuitului), la care se adaugă alte sume pentru investiţiile care nu beneficiază de finanţare publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suma alocată prin programul \"Fermierul\" va fi dedusă din finanţarea publică pentru proiecte UE.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suma alocată prin programul \"Fermierul\" va fi dedusă din finanţarea publică pentru proiecte UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei