Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stolojan: Împrumutul se va semna până la sfârşitul lunii şi nu va fi mai mic de 10 miliarde de euro

Vineri, 13 Martie 2009 (13:14:09)
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că împrumutul extern pe care România îl negociază cu FMI şi Comisia Europeană se va semna foarte rapid, până la sfârşitul acestei luni, iar suma va fi undeva peste 10 miliarde de euro, în funcţie de negocieri.

Întrebat dacă negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană privind accesarea unui împrumut extern se vor prelungi mult, Theodor Stolojan a arătat că acest acord se va semna "foarte rapid, luna aceasta cel mai probabil".

El a explicat că atunci când ai început negocierile cu FMI şi UE, "toată lumea este cu ochii pe tine", şi o tergiversare "ar duce la o lipsă de credibilitate" a Executivului.

Referitor la suma vehiculată pentru acest împumut, Stolojan a precizat că aceasta va depinde de prognozele privind creşterea sau descreşterea economică, care vor fi luate în calcul, în negocieri, de cele două părţi, dar a ţinut să menţioneze că "nu va fi mai mică de zece miliarde de euro", ţinând cont şi de faptul că această sumă vizează nu numai anul 2009, ci şi 2010, astfel că ar putea ajunge "undeva peste zece miliarde de euro".

Theodor Stolojan a precizat că evaluările economice se schimbă în fiecare lună, astfel că, şi în cazul României, luna ianuarie arată "mai rău" decât previziunile Executivului, "trimestrul I fiind, se pare, pe minus, din punctul de vedere al creşterii economice".

"În condiţiile în care bugetul de stat este construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, dacă această scădere va continua până la mijlocul anului, întregul buget va trebui revăzut, în sensul scăderii consumului public", a apreciat prim-viceprşeedintele PDL.

În opinia sa, în aprilie va trebui ca Guvernul să ia noi măsuri de ajustare, prin reducerea cheltuilelor, şi a arătat că această evoluţie se manifestă la nivelul întregii Europe, astfel că la nivelul analiştilor economici s-a schimbat inclusiv termenul de "recesiune", fiind înlocuit cu "adâncă recesiune".

"Undeva la mijlocul anului va trebui să luăm noi măsuri, în sensul reducerii consumului public, acolo unde Guvernul poate acţiona", a spus Stolojan.

El a apreciat că "deocamdată, bugetul de stat are măsuri coerente", dând ca exemplu "pensia minimă garantată", care are rolul de a proteja, în acest context economic, segmentul de populaţie cel mai puternic afectat, adică pensionarii cu venituri sub 300 de lei.

Întrebat cum comentează declaraţiile liderului PNL Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora liberalii vor iniţia două moţiuni în cazul în care Guvernul nu vine în faţa Parlamentului cu un plan anti-criză, Theodor Stolojan a arătat că astfel de afirmaţii sunt "în zona politicianismului".

"Deja suntem în zona politicianismului. Pe măsură de evenimentele curg şi de evoluţia economică, pozitivă sau negativă, în funcţie de criza financiară, Guvernul vine şi ia măsuri suplimentare. Ceea ce nu înţelge domnul Tăriceanu este că avem deja un plan anti-criză, iar acesta este chiar bugetul de stat, care a fost construit în funcţie de evoluţia crizei, şi aici mă refer la reducerea cheltuielilor de consum şi mărirea sumelor pentru investiţii, cele mai bune măsuri anticriză care puteau fi luate", a spus Stolojan.

În opinia prim-vicepreşedintelui PDL, politicianismul lui Călin Popescu Tăriceanu "se manifestă în contextul alegerilor din PNL, dar şi a apropiatelor alegeri europarlamentare".

"E la modă acum să vorbeşti de măsuri anticriză şi să ceri acest lucru, în context electoral. Înclusiv acordul cu FMI reprezintă un plafon de siguranţă şi face parte din măsurile anticriză pe care Executivul le ia", a mai spus Stolojan.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în urma evaluării făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, România intenţionează să împrumute 19 miliarde de euro printr-un pachet de finanţări de la Comisia Europeană şi FMI, istituţia de la Washington urmând să contribuie cu 12 miliarde de euro.Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI.O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este de părere că va trebui negociată o perioadă de graţie de cinci-şapte ani în legătură cu împrumutul extern, astfel încât România să înceapă să returneze banii împrumutaţi într-un moment de vârf al atragerii de fonduri de la UE. El a fost întrebat, după şedinţa CSAT, dacă a discutat cu premierul, cu preşedintele Senatului şi cu ministrul de Finanţe despre suma care urmează să fie împrumutată de România, Băsescu răspunzând că nu doreşte să avanseze o sumă. Preşedintele a menţionat că, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, se va finaliza evaluarea din care se vor putea trage concluziile despre sumele care vor fi împrumutate de România şi, de asemenea, dacă se va merge pe un acord de un an sau de doi ani.

Guvernul a înfiinţat, miercuri, un comitet format din nouă miniştri pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României, după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a informat Executivul despre necesitatea de finanţare a deficitului bugetar. Comitetul este format din miniştrii Finanţelor, Economiei, Dezvoltării, Transporturilor, Muncii, IMM, Sănătăţii, Educaţiei şi Afacerilor Externe. Comitetul se întruneşte, vineri, la Palatul Victoria, iar potrivit unor surse oficiale, la discuţii va participa şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stolojan: Împrumutul se va semna până la sfârşitul lunii şi nu va fi mai mic de 10 miliarde de euro.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stolojan: Împrumutul se va semna până la sfârşitul lunii şi nu va fi mai mic de 10 miliarde de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei