"S-a vorbit de prostituţie şi de faptul că prin acest Cod Penal se legalizează prostituţia. Inexact. Legalizarea prostituţiei presupune o lege care să organizeze această activitate. Nu este cazul. Noi ne-am propus să reprimăm fenomenul prostituţiei prin politici penale moderne, adică atacând proxenetismul, atacând traficul de persoane. Acolo este problema", a afirmat Predoiu.
Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că prostituţia este sancţionată şi în prezent prin contravenţie, dar a explicat că, aşa cum de multe ori se întâmplă în practică, persoanele care practică prostituţia nu se opresc în urma sancţionării.
"Prin urmare, trebuie să avem în vedere că aceste Coduri pot induce o serie de elemente cu caracter de noutate care pot părea neobişnuite pentru practica noastră penală. Asta arată o dată în plus faptul că suntem atât de mult rămaşi în urmă şi arată că suntem şi inconsecvenţi. Ne plângem pe de o parte că avem un Cod penal comunist, rigid, care nu are în vedere flexibilitatea şi dinamismul societăţii contemporane, iar pe de altă parte ne temem de coborârea limitelor maxime de pedeapsă uitând că, de fapt, instanţele se orientează către mijlocul acestor intervale de pedeapsă sau către pragul minim", a mai arătat Predoiu.
Profesorul de drept Valerian Cioclei a explicat că cercetările ştiinţifice arată că probabilitatea de 5% de a efectua doi ani de închisoare sperie mai puţin decât probabilitatea de 10% de a face închisoare un an. El a mai explicat că vechea prevedere legată de prostituţie era "ipocrită", pentru că sancţiona doar persoana care-şi oferea serviciile în schimbul banilor, nu şi clienţii.
Cioclei a mai explicat că prin sancţionarea administrativă, nu penală, a persoanelor care practică prostituţia se încearcă oferirea unui sprijin eventualelor victime care, dacă ar fi catalogate drept infractoare, nu ar avea curaj să ceară ajutor.
Concluzia dezbaterii pe această temă a fost că măsurile referitoare la prostituţie nu interzic societăţii sau bisericii să aibă un punct de vedere referitor la aceste aspecte şi să le sancţioneze din punct de vedere moral.
Noile reglementări ale codurilor juridice, legate de prostituţie, avort, drepturile civile ale persoanei şi incest au fost dezbătute, vineri, la Ministerul Justiţiei, în cadrul unei dezbateri pe tema noilor acte normative.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a răspuns unor serii de probleme referitoare la modificările apărute în ultima perioadă.
Predoiu a arătat că societatea românească şi sistemul judiciar nu sunt pregătite pentru aceste reglementări, "dar vom fi obligaţi să ne pregătim".
Ministrul a comparat evoluţia favorabilă a societăţii ca urmare a adoptării noilor coduri juridice cu cea a evoluţiei economice în urma construirii unei autostrăzi.
Cătălin Predoiu a subliniat că "aceleaşi critici, temeri, tulburări au avut loc şi în 1965", şi că "orice naştere face puţin deranj".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că a sesizat o serie de critici la adresa ministerului pe care îl conduce pe tema proiectelor de coduri, calificându-le drept nefondate şi anunţând că ele nu vor rămâne fără un răspuns din partea instituţiei.
Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.
Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.