Cătălin Predoiu a spus că există preocupare pentru analizarea codurilor. Un subiect care a fost pe larg dezbătut în presa centrală a fost că prin aceste Coduri se modifică cuantumul pedepselor, criticându-se faptul că prin această coborâre a maximului pedepselor se încurajează infracţionalitatea.
"În general, specialiştii sunt de părere că infracţionalitatea se reprimă nu neapărat printr-un cuantum foarte ridicat al pedepselor, prin maxime foarte ridicate, ci se reprimă prin prevenţie, depistare şi prin condamnarea rapidă a celor care comit infracţiuni. Aceasta este practica europeană", a declarat Cătălin Predoiu.
Ministrul Justiţiei a exemplificat arătând că, în ceea ce priveşte infracţiunea de furt calificat, care este pedepsită cu închisoare de la 3 la 5 ani, s-a constatat, de-a lungul timpului, că instanţele se orientează către minimul pedepsei ori la jumătatea acesteia.
"80% dintre deţinuţii noştrii din penitenciare, condamnaţi pentru furt calificat, sunt pentru o perioadă de cinci ani. Atunci vin şi întreb pentru ce să menţin pragul de 15. Accelerând cursul proceselor obţinem o reprimare infracţională, nu mărind artificial cuantumul pedepselor. Aceasta este o soluţie consacrată în Codurile europene", a spus Predoiu.
Ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că a organizat aceste discuţii despre coduri din cauză că a observat că în ultimele săptămâni există o preocupare în a se analiza conţinutul acestor proiecte şi dezbaterea lor în mass-media.
Predoiu a spus că aceste dezbateri vor avea loc chiar şi săptămânal dacă este nevoie, pentru ca specialiştii care au elaborat aceste proiecte să explice prevederile lor.
Noile reglementări ale codurilor juridice, legate de prostituţie, avort, drepturile civile ale persoanei şi incest au fost dezbătute, vineri, la Ministerul Justiţiei, în cadrul unei dezbateri pe tema noilor acte normative.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a răspuns unor serii de probleme referitoare la modificările apărute în ultima perioadă.
Predoiu a arătat că societatea românească şi sistemul judiciar nu sunt pregătite pentru aceste reglementări, "dar vom fi obligaţi să ne pregătim".
Ministrul a comparat evoluţia favorabilă a societăţii ca urmare a adoptării noilor coduri juridice cu cea a evoluţiei economice în urma construirii unei autostrăzi.
Cătălin Predoiu a subliniat că "aceleaşi critici, temeri, tulburări au avut loc şi în 1965", şi că "orice naştere face puţin deranj".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că a sesizat o serie de critici la adresa ministerului pe care îl conduce pe tema proiectelor de coduri, calificându-le drept nefondate şi anunţând că ele nu vor rămâne fără un răspuns din partea instituţiei.
Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.
Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.