Constantin Niţă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că PSD nu se opune semnării unui acord cu FMI.
"Avem nevoie de creditare de la FMI, deşi ne va impune condiţionalităţi care, la un moment dat, pot fi inacceptabile. De aceea, noi ne-am propus în Guvern să o luăm înainte cu restructurarea şi a numărului de salariaţi, şi a salariilor şi a modului în care trebuie să funcţioneze Guvernul şi agenţiile, restrângerea numărului de agenţii şi aşa mai departe", a declarat Niţă.
Potrivit sursei citate, în România este necesar un program de restructurare, însă acesta nu trebuie să fie impus de nimeni.
"În condiţiile unei presiuni financiare extraordinare, FMI poate să ne impună şi alte condiţionalităţi. PSD nu se opune unei finanţări sau unui contract de împrumut cu FMI. Noi dorim să ştim foarte clar care sunt condiţionalităţile, în sensul că nu suntem dispuşi să sacrificăm nivelul de trai al populaţie pe altarul creditării către FMI. Lucrul acesta trebuie să îl facem într-un anumit echilibru, în aşa fel încât aceste condiţionalităţi să poată să respecte măcar nivelul de trai existent în momentul de faţă, mă refer la nivelul de salarii, de pensii şi, în acelaşi timp, să respectăm şi programul de investiţii pe care Guvernul şi l-a propus în acest an", a declarat Niţă.
Ministrul pentru IMM a făcut, joi şi vineri, o vizită la Bistriţa. El s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din judeţ, iar vineri a vizitat trei firme, două de mase plastice şi una de echipamente sportive.
Ministrul a avut o întâlnire şi la sediul PSD, unde a susţinut şi o conferinţă de presă.
Vineri dimineaţă, deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu declara că semnarea acordului cu FMI poate fi făcută doar cu girul PSD, iar dacă nu vor fi respectate condiţiile impuse de social-democraţi există posibilitatea ca împrumutul să nu fie luat.
Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în urma evaluării făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, România intenţionează să împrumute 19 miliarde de euro printr-un pachet de finanţări de la Comisia Europeană şi FMI, istituţia de la Washington urmând să contribuie cu 12 miliarde de euro.
Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI.
O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.