Guvernatorul BNR a participat, vineri, la prima reuniune a comitetului interministerial constituit pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României, organizată la Palatul Victoria.
"În cadrul discuţiilor s-a abordat şi problema reluării creditării, prin corelarea politicilor fiscale ale Guvernului cu politicile monetare ale Băncii Naţionale", se arată în comunicat.
Guvernul precizează că autorităţile vor continua discuţiile cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi cu Fondul Monetar Internaţional, în vederea asigurării finanţării externe a României.
Executivul a înfiinţat, miercuri, un comitet format din nouă miniştri pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României, după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a informat Executivul despre necesitatea de finanţare a deficitului bugetar.
Comitetul este format din miniştrii Finanţelor, Economiei, Dezvoltării, Transporturilor, Muncii, IMM, Sănătăţii, Educaţiei şi Afacerilor Externe.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că decizia privind contractarea sau nu a unui împrumut va fi luată de Guvern după consultări în cadrul acestui comitet interministerial din care vor face parte reprezentanţi ai ambelor partide aflate la guvernare.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, joi, că este de părere că va trebui negociată o perioadă de graţie de cinci-şapte ani în legătură cu împrumutul extern, astfel încât România să înceapă să returneze banii împrumutaţi într-un moment de vârf al atragerii de fonduri de la UE.
Preşedintele a menţionat că, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, se va finaliza evaluarea din care se vor putea trage concluziile despre sumele care vor fi împrumutate de România şi, de asemenea, dacă se va merge pe un acord de un an sau de doi ani.
Anterior, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că România va trimite Fondului Monetar Internaţional, după finalizarea negocierilor de la Bucureşti, o scrisoare de intenţie pentru încheierea unui acord de tip stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o scadenţă de cinci ani pentru rambursarea împrumutului.
O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.