În cadrul evenimentului, desfăşurat în aula Universităţii Agronomice din Iaşi, au fost prezentate condiţiile de obţinere a acestor fonduri, organizatorul acţiunii fiind ANCS, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Există oportunitatea pentru companiile din regiunea nord-est a României de a obţine sprijin financiar important pentru proiectele lor de dezvoltare şi inovare tehnologică. Dorim să ajungem la situaţia în care fondurile atrase în România să depăşească contribuţia României la aceste fonduri. În acest moment, noi reuşim să întoarcem în ţară numai 52% din ce plătim ca şi cotizaţie", a declarat Gerard Jităreanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.
La conferinţa de lansare au fost prezenţi reprezentanţi din administraţia locală, oameni de afaceri interesaţi de oportunităţile de finanţare pentru proiectele de inovare tehnologică, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei de Dezvoltare Regionale Nord-Est.
Potrivit şefului ANCS, Gerard Jităreanu, până în luna iunie 2009 se pot depune documentaţiile pentru obţinerea de fonduri structurale ce însumează 520 de milioane de lei, pe Operaţiunile 2.1.1 şi 2.1.2.
Jităreanu a explicat că Operaţiunea 2.1.1. se referă la proiectele de cercetare-dezvoltare realizate în parteneriat între universităţi sau instituţii de cercetare şi firme şi are ca obiectiv stimularea transferului rezultatelor cercetării în mediul economic. El a adăugat că Operaţiunea 2.1.2 se referă la proiectele de cercetare-dezvoltare de înalt nivel ştiinţific la care vor participa specialişti din străinătate, obiectivul fiind crearea de nuclee de competenţă ştiinţifică la standarde europene.
Prorectorul Gheorghe Popa din cadrul "Universităţii Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a precizat că "în aceste proiecte vor putea fi implicate institutele de cercetare şi universităţile cu aplicaţii practice".
"Particularizând, principalii beneficiari din Iaşi pot fi Universitatea Tehnică, Universitatea Agronomică, Institutul Petru Poni şi facultăţile de Geografie, Geologie, Fizică şi Chimie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza", a afirmat Gheorghe Popa.