Reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai sindicatelor se vor întâlni din nou, luni, pentru a discuta despre proiectul de ordonanţă privind eliminarea sporurilor şi a indemnizaţiilor, în urma discuţiei de joi rămânând în divergenţă trei din cele 23 de articole ale proiectului.
Sindicaliştii au declarat, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că luni vor fi rediscutate articolul 6 referitor la salariul de merit, articolul 7 privind fondul de premiere şi articolul 20 privind reducerea cheltuielilor de personal.
În opinia sindicaliştilor, articolul 20 referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor ar trebui eliminat. Sindicaliştii afirmă că reducerea cheltuielilor de personal înseamnă de fapt disponibilizarea a 20 la sută din bugetari.
Afirmaţia a fost negată de secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu, el spunând că "articolul 20 întăreşte ideea că fiecare ordonator de credite are obligaţia de a se încadra în bugetul acordat şi să ia măsuri în acest sens, dar asta nu înseamnă disponibilizări".
Secretarul de stat a adăugat că partenerii sociali vor găsi până luni soluţii pentru reformularea acestui articol, astfel încât disponibilizările să fie ultima soluţie.
"Nu este util ca şi în sectorul bugetar să se întâmple acelaşi lucru ca în cel privat, adică să fie disponibilizaţi foarte mulţi oameni", a mai spus Mocanu.
Întrebat de jurnalişti ce se întâmpla dacă luni partenerii sociali nu vor ajunge la un consens în privinţa formei finale a proiectului de act normativ, Mocanu a spus că documentul va fi transmis Guvernului aşa cum va fi finalizat luni.
"Sperăm să ajungem la un consens, mai departe va decide Executivul", a precizat Mocanu.
Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a spus că, din punctul de vedere al învăţământului, vor fi acordaţi în continuare cei 100 de euro pentru achiziţia de carte, va fi decontată naveta profesorilor şi a elevilor, orele suplimentare vor fi compensate prin zile libere, iar acolo unde nu este posibil acest lucru, vor fi plătite conform Codului muncii.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Simion Hancescu, a spus că se aşteaptă ca premierul Emil Boc să îşi respectă promisiunea făcută sindicaliştilor potrivit căreia nu se va aplica în această ordonanţă eliminarea sporurilor pentru angajaţii din educaţie.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a spus că articolul 20 ar fi trebuit eliminat de la începutul negocierilor pe proiectul de ordonanţă.
Isvoranu a precizat că Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile pe toate palierele, nu doar în domeniul public şi că o decizie a tututor sindicaliştilor în legătură cu eventuale proteste va fi luată la finalul discuţiilor pe acest proiect. Liderul sindical a mai spus că Ministerul Muncii trage de timp cu negocierile pe acest proiect, apreciind că acesta trebuiau finalizat.
Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat că sindicaliştii nu vor rediscutarea articolului 20, ci eliminarea lui, pentru că nu pot fi găsite soluţii legale de reducere a cheltuielilor decât prin disponibilizare.
"Sporurile sunt prevăzute în legi speciale, deci ele trebuie aplicate. Nu poate fi redus salariul şi singura soluţie rămâne disponibilizarea", a spus Lincu.
Primul-ministru Emil Boc a declarat, joi, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry, că Guvernul nu-şi poate justifica existenţa dacă nu va lua măsuri pentru eliminarea problemelor de eficienţă economică şi îmbunătăţire a raportului dintre consum şi producţie.
"Din nefericire, prea mult din aceşti ani de după 1989 am consumat mai mult decât am produs. Suntem şi acum într-o asemenea situaţie, consumăm mai mult decât producem. Guvernul are forţa şi capacitatea de a lua măsuri active, chiar dacă nu vor fi întotdeauna foarte populare sau foarte plăcute pe termen scurt. Aceste măsuri structurale trebuie luate acum, chiar dacă este criză - criza poate fi un factor pozitiv din acest punct de vedere - poate fi poate ceasul al 12-lea pentru fiecare dintre noi, să ne trezim că nu mai putem merge la infinit cu aceeaşi poltică, de a consuma mai mult decât producem, de a da salarii, sporuri, beneficii, îndemnizaţii acolo unde nu se justifică. Ele trebuie date acolo unde se justifică, pe bază de competenţă şi profesionalism", a spus Boc.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar a fost pus, în urmă cu două săptămâni, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.
În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.
Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.