Guvernul a redus numărul documentelor cerute companiilor, în principal întreprinderilor mici şi mijlocii, la depunerea proiectelor pentru finanţare din fonduri europene de la 29 la 6 acte, a anunţat, joi, premierul Emil Boc, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry.
El a arătat că Executivul a luat această decizie după ce a constatat că funcţionarii respingeau "pe bandă rulantă şi din prea multă comoditate" numeroase proiecte depuse de firme, din cauza unor greşeli minore, precum lipsa unei virgule.
"Am verificat, mai ales la proiectele pentru IMM, dar nu numai, şi am constatat că din prea multă comoditate funcţionarii statului respingeau pe bandă rulată proiecte, fie şi pentru o virgulă care într-adevăr nu trebuia pusă acolo, dar o virgulă nepusă care putea fi corectată chiar atunci, la momentul depunerii proiectului sau se putea da un termen de o zi să se remedieze. Era respins proiectul şi trebuia să pierzi 6 luni pentru a intra din nou în proceduri", a spus Boc.
Premierul a arătat în acest context că sporul de 75% la salariul de bază acordat funcţionarilor implicaţi în procesul de absorbţie a fondurilor europene va fi acordat doar angajaţilor cu performanţe în activitate.
"Este o preocupare majoră a acestui Guvern de a simplifica procedurile birocratice şi de a-i plăti în continuare cu 75% pe cei care lucrează cu adevărat cu fonduri europene, nu de a plăti de la portar la şef, pe toţi, cu 75%, în toate instituţiile, pentru că lucrează cu fonduri europene. Cei care lucrează cu fonduri europene vor fi plătiţi în continuare pentru aceste activităţi, cu condiţia ca şi ei să aibă această activitate de bună credinţă, să fie orientaţi în direcţia pozitivă de a atrage fonduri europene şi nu de a găsi nod în papură sau de a inventa nereguli pentru a amâna fie depunerea, fie evaluarea proiectelor", a spus Boc.
El a precizat că Guvernul intenţionează să extindă această măsură la nivelul tuturor programelor operaţionale sectoriale.
Premierul a anunţat totodată că Executivul a decis ca anumite documentaţii care pot fi obţinute de pe site-ul instituţiilor publice, precum bilanţul contabil afişat pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să nu maiu fie solicitate firmelor la depunerea de proiecte.
"De asemenea, la depunerea de proiecte, sunt foarte multe acte care se cer în original sau într-o formă avansată, la depunerea proiectului. Am decis să studiem posibilitatea ca la început să dăm o declaraţie pe proprie răspundere că aceste documente le depui, iar în cazul în care eşti declarat eligibil, aceste documente să fie depuse în termenul stabilit, tocmai pentru a încuraja şi a uşura mecanismul de depunere a documentaţiilor, de evaluare a lor, în vederea atragerii fondurilor europene", a adăugat Boc.
El a acuzat din nou fostul Guvern de imcompetenţă în atragerea fondurilor europene, arătând că în ultimii doi ani au fost contractate doar 176 milioane euro, în condiţiile auditării unui singur Program Operaţional Sectorial.