Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a declarat, joi, cu ocazia prezentării bilanţului de activitate a instituţiei pentru anul 2008, că sistemul funcţionează deja în 14 din cele 36 de penitenciare din ţară, printre care cele din Timişoara, Gherla, Târgu Mureş sau Craiova.
Băla a explicat că fiecare deţinut are un card pe care este aplicată o poză, acesta având, în special, scopul de a-l legitima pe deţinut atunci când circulă prin penitenciar, "pentru a se evita situaţiile de confuzie voită în care unii fac cumpărături în locul altora sau dau telefoane în locul celor care nu-şi permit".
Pe acelaşi card există şi lista cu numerele de telefon la care fiecare deţinut are voie să sune, el putând fi folosit pentru a suna de la telefoanele publice din instituţie. Acelaşi card reţine şi durata şi costul convorbirilor telefonice efectuate de un deţinut.
"Faptul că este netransmisibil ne face să evităm, spre exemplu, ca un deţinut să sune de pe cardul altuia. Accesul nu este permis decât la numerele de telefon atribuite, prin server, titularului de card", a spus Băla.
În acelaşi timp, şeful ANP a mai spus că titularii acestor carduri pot circula prin anumite zone ale penitenciarului, deschizând cu ajutorul lor uşi pe care, având în vedere statutul lor, au dreptul să intre sau să iasă.
"Nu mai este astfel nevoie de supravegherea deţinutului de către gardian atunci când dă telefon sau când merge la bibliotecă. Cine are dreptul, merge liniştit, deschizând cu cardul. Cine nu, nu poate deschide uşa", a spus Băla.
Şeful ANP a mai anunţat, cu ocazia bilanţului de joi, că instituţia pe care o conduce intenţionează să introducă şi brăţările electronice, cu ajutorul cărora deţinuţii care merg la muncă în afara penitenciarului sau cei care pleacă în învoire sau cărora le este întreruptă pedeapsa să poată fi supravegheaţi.
Băla a precizat că aşteaptă, în acest sens, introducerea unei prevederi legale care să permită folosirea acestor dispozitive, astfel că nu poate da detalii privind termenul în care acestea să fie folosite.
"Nu sunt nişte sisteme scumpe, costă doi-trei euro, dar sunt eficiente", a spus Băla despre brăţările electronice.