"Din nefericire, am cheltuit beneficiile pe care cota unică ni le-a adus în economie şi în loc să fi pus bani deoparte în vremuri bune, am cheltuit mai mult decât am produs şi am ajuns într-o situaţie dificilă, cu un deficit bugetar de 5,2% în 2008, ceea ce ridică pentru România pericolul sesizării de către Comisia Europeană în luna aprilie a deficitului excesiv pentru România, cu consecinţele prevăzute de regulamentele europene. Acest Guvern are datoria să prevină, chiar şi în condiţiile declanşării mecanismului de deficit excesiv pentru ţară, printr-un buget echilibrat în 2009 şi măsuri de austeritate bugetară, să împiedice ca România să fie afectată din perspectiva resurselor financiare pe care le poate primi de la UE", a spus Boc, joi, la conferinţa Mediafax Talks about Auto Industry.
El a reluat astfel ideea susţinută în luna februarie, când atenţiona că România nu a scăpat definitiv de riscul de a fi sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit excesiv în 2008, deoarece Executivul de la Bruxelles are oricând posibilitatea să declanşeze această procedură. Potrivit premierului, declanşarea acestei proceduri poate conduce la diminuarea fondurilor europene alocate României.
Comisia Europeană a iniţiat, în februarie, procedura de deficit bugetar excesiv pentru şase state membre ale Uniunii Europene, după ce a luat în considerare şi circumstanţele excepţionale dictate de criza economică, iar cazul României nu a fost încă analizat de executivul blocului comunitar.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că deficitul bugetar excesiv al României din anul 2008, estimat la 5,2% din PIB, nu a fost determinat neapărat de criza financiară, adăugând că Uniunea Europeană ar putea sancţiona ţările care au depăşit limita de 3% din PIB din alte cauze.
El a declarat ulterior că România va putea "ieşi rapid" din procedura de deficit excesiv şi va evita penalizări din partea Comisiei Europene (CE) dacă îşi va respecta angajamentele, printre care un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut în acest an.
Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a respins categoric la începutul lunii februrarie informaţiile despre declanşarea unei proceduri de deficit excesiv, adăugând că, eventual, aceasta ar putea fi decisă cel mai devreme în aprilie de către Consiliu, nu de către CE.