Guvernul este preocupat de menţinerea cotei unice de impozitare la nivelul de 16% în discuţiile tehnice cu Comisia Europeană şi FMI pentru obţinerea unei finanţări externe care să acopere deficitul de cont curent şi deficitul public, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de presă, în cadrul confderineţei Mediafax Talks about Auto Industry, dacă Guvernul ia în calcul în negocieirle cu CE şi FMI majorarea cotei unice de impozitare.
Boc a arătat că nu crede că o eventuală majorare a cotei unice va permite relansarea economiei, El a afirmat că, dimpotrivă, o astfel de creştere a impozitului unic va bloca creşterea economică.
Premierul a apreciat că finanţarea externă, dacă este susţinută şi cu măsuri interne, poate proteja România de o cădere economică mai mare.
"Dacă nu vom lua măsuri de reformă structurală, ne va fi rău la toţi", a spus primul-ministru.
O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.
Principalele discuţii vizează execuţia bugetară pentru anul 2009 şi dimensionarea corectă a veniturilor şi chelutielilor programate.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a precizat miercuri că delegaţia FMI include şi experţi ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Băncii Centrale Europene.
Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că România va trimite Fondului Monetar Internaţional, după finalizarea negocierilor de la Bucureşti, o scrisoare de intenţie pentru încheierea unui acord de tip stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o scadenţă de cinci ani pentru rambursarea împrumutului.