Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că Guvernul a fost avertizat, în luna august 2008, printr-o scrisoare semnată de comisarul european Joaquin Almunia, că modul cum gestionează bugetul este de natură să influenţeze negativ deficitul bugetar. El a spus că dată fiind această avertizare, fostul Guvern nu are, în pofida "atitudinii fostului ministru de Finanţe şi a fostului premier, care păreau că nu ştiu să gestioneze bugetul", nicio scuză pentru faptul că România are probleme cu procedura CE legată de deficitul bugetar.
"CE nu a dat niciun fel de estimare legată de deficitul bugetar, pe 2009, care să depăşească 2,9%. Au avertizat în schimb că, dacă majorările salariale decise de Parlament vor fi puse în aplicare, şi aici e vorba de Legea privind creşterea salariilor profesorilor cu 50% promulgată de dom\' preşedinte cu propia lui mânuţă, se va depăşi, în 2009, deficitul de 3%", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a adăugat că oficialii europeni au făcut referire la politicile de salarizare "care vor fi scăpate din mână", dar nu într-o scrisoare, ci o declaraţie publică.
Liderul PNL a subliniat că nu îşi aminteşte de nicio scrisoare trimisă de comisarul european Joaquin Almunia ministrului liberal Varujan Vosganian, menţionând că oficialul european nu discuta cu el, în perioada când a fost prim-ministru, ci cu Varujan Vosganian. El a spus că Almunia nu i-a trimis nicio scrisoare premierului legată de deficitul bugetar.
În ce priveşte problemele de procedură ale României cu CE, fostul premier a replicat că "România nu are niciun fel de problemă de procedură în legătură cu deficitul bugetar".
El a menţionat că toate ţările europene vor avea deficite bugetare mai mari de 3% şi nu vor mai lua în considerare prevederile Tratatului de la Maastricht, motivând că "toată lumea consideră că e nevoie de o injecţie majoră pe investiţii".
Tăriceanu a explicat că în perioade de criză Guvernul face din bani publici de la bugetul de stat "investiţii care să compenseze scăderea capacităţii investiţiilor din mediul privat".
El a explicat că situaţia României este mai complicată în această perioadă de criză pentru că ţara noastră are de recuperat şi trebuie să construiască autostrăzi, să dezvolte infrastructura şi să ajute sectorul privat prin investiţii.
În acest context, liderul PNL a reiterat că menţinerea deficitului bugetar de 2% va duce România în recesiune.