Votul asupra ordonanţei a fost amânat pentru luni.
Raportul Comisiei juridice, prin care era prelungită valabilitatea paşapoartelor simple temporare, a fost respins miercuri cu 63 de voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi 11 abţineri. Pentru adoptarea acestui raport, erau necesare minimum 69 de voturi, legea fiind organică.
Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la votarea legii de adoptare a OUG, rezultatul fiind similar cu cel al raportului Comisiei juridice.
La şedinţă a participat un călugăr care s-a pronunţat împotriva introducerii acestui tip de paşapoarte, susţinând că ar conţine un cip care este "semnul fiarei".
"Nu numărul ne deranjează, ci alte două lucruri. Primul: este un foarte bun candidat, cel mai bun candidat, să devină semnul fiarei, prin implant, iar al doilea, faptul că nu este un candidat, ci un executant a ideii statului totalitar-global", a spus înaintea dezbaterii acestui proiect de lege călugărul Filoteu Bălan, Mănăstirea Petru Vodă.
De asemenea, călugărul Filoteu Bălan a mai susţinut că, prin introducerea acestui tip de paşapoarte, prin "conceptul de internet al obiectelor, care este în dezvoltare, se va ajunge la un control universal al tuturor persoanelor şi a tot ce se întâmplă pe faţa pământului" şi că varianta pe care o propune este ca eliberarea paşapoartelor electronice să se facă doar la cererea expresă a cetăţenilor, regula de bază fiind ca autorităţile să elibereze paşapoarte simple.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a precizat că niciun zvon cu privire la numărul 666 sau la posibilitatea ca datele din cipul existent în paşapoartele electronice să fie citite de la distanţă nu au justificare.
Totodată, el a mai menţionat că s-a întâlnit cu un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, care a ridicat trei obiecţii cu privire la această ordonanţă de urgenţă, respectiv existenţa, în paralel, şi a paşapoartelor simple, perioada de eliberare a paşapoartelor şi costul acestora să fie similare cu cele ale paşapoartelor existente în prezent în circulaţie, cerinţe care fuseseră rezolvate prin introducerea unor amendamente la textul ordonanţei.Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie, personalizarea paşapoartelor electronice se realizează de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, care functionează în structura Direcţiei Generale de Paşapoarte a MAI. Conform aceluiaşi act normativ, producerea blanchetelor (paşapoarte în alb) se realizează de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională".
În 18 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea mai multor ONG-uri de suspendare a efectelor ordonanţei privind introducerea paşapoartelor biometrice.
Comisia juridică din Senat a aprobat, în 3 martie, raport suplimentar de admitere a Ordonanţei 207/2008 privind introducerea paşapoartelor electronice, reprezetanţii MAI afirmând că cifra 666 nu există în aceste documente.
"Vreau să vă spun că nu este vorba despre paşapoarte biometrice, ci despre paşapoarte electronice. De asemenea, Cifra invocată nu există, paşaportul nu are cod de bare, iar în CIP nu sunt stocate decât elementele vizuale în interiorul paşaportului şi cele două elemente, respectiv imaginea facială şi impresiunea digitală a două degete pereche. De fapt, nu putem vorbi despre un cip, ci despre un mediu de stocare electronică", declara directorul Direcţiei Generale a Paşapoartelor, Aurel Viorel Sime.
Sfântul Sinod a decis să solicite modificarea normelor legale privind paşapoartele biometrice, prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.
În 18 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea mai multor ONG-uri de suspendare a efectelor ordonanţei privind introducerea paşapoartelor biometrice.