"Un acord de tip precautionary stand-by este prea slab, şi ca mesaj. Dacă se finalizează cu succes negocierile, România va solicita prin scrisoarea de intenţie pe care o va trimite la FMI încheierea unui acord de tip stand-by, care se va întinde cel puţin până la sfârşitul anului 2010. Acordul va fi pe doi ani", au spus sursele citate.
Acordurile de tip precautionary stand-by nu pun accentul pe atragerea de fonduri de la FMI, sumele alocate fiind mai mici decât în cazul înţelegerilor de tip satnd-by.
În ceea ce priveşte termenul de rambursare, atât experţii FMI, cât şi reprezentanţii României au căzut de acord ca plăţile să coincidă cu momentul în care se estimează cele mai mari intrări în România de fonduri europene, respectiv anul 2013.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, recent, că împrumuturile externe pe care România le-ar putea atrage trebuie să acopere capacitatea relativ limitată de absorţie a fondurilor europene şi să fie rambursate atunci când sunt estimate intrări mai mari din fonduri UE, adică la orizontul anului 2013.
Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în urma evaluării făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, România intenţionează să împrumute 19 miliarde de euro printr-un pachet de finanţări de la Comisia Europeană şi FMI, istituţia de la Washington urmând să contribuie cu 12 miliarde de euro.
Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI.
O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.