Într-un comunicat de miercuri, PE informează că a aprobat primul proiect rectificativ pe 2009, în care se solicita mobilizarea sumei de 11,8 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE (FSUE), în urma efectelor inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008.
Potrivit PE, au fost adoptate două rapoarte pentru alocarea acestei sume: un raport cu privire la mobilizarea Fondului de Solidaritate depus de Reimer Böge, europarlamentar german al PPE-DE, şi unul necesar pentru rectificarea bugetului pentru 2009 depus de Jutta Haug, europarlamentar german al PSE.
"În termenul de zece săptămâni de la inundaţii, autorităţile române au solicitat asistenţă financiară din Fondul de Solidaritate al UE. Cererea se referă la cinci judeţe: Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ", se precizează în comunicatul PE.
Conform documentului citat, 241 de localităţi cu o populaţie totală de 1,6 milioane de locuitori au suferit în mod direct în urma catastrofei, care a distrus parţial sau total locuinţele şi culturile agricole.
La 24 februarie, Comisia pentru bugete a PE a organizat o audiere cu autorităţile locale şi regionale implicate din România, pentru a evalua consecinţele inundaţiilor şi efectele mobilizării Fondului de solidaritate al UE.
Fondul de Solidaritate al UE a fost instituit în 2002, obiectivul său fiind acela de a oferi asistenţă financiară care să contribuie la restabilirea rapidă a condiţiilor normale de viaţă dintr-o regiune sau ţară, în caz de catastrofe naturale. Totalul daunelor directe reprezintă baza de calcul a valorii asistenţei financiare ce poate fi utilizată exclusiv pentru acţiunile urgente de primă necesitate. Fondul nu este prevăzut pentru compensarea daunelor private.
În 2008, FSUE a alocat o sumă totală de 280.796.642 de euro. Mai mult de jumate din aceşti bani au fost alocaţi Marii Britanii, care a primit 162.387.985 de euro. Grecia a primit 89.769.009 euro, Slovenia 8.254.203 euro, Franţa 12.780.000 de euro şi Cipru 7.605.445 de euro.