"Profesia de avocat a avut un anume statut până acum, o intrare un pic fără control în profesie şi mulţi avocaţi care nu îndeplinesc standardele de pregătire profesională pentru a acorda asistenţă juridică, calificată unor oameni", a declarat marţi, după şedinţa comisiilor juridică şi pentru drepturile omului, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 159/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat a primit, marţi, raport de admitere din partea comisiilor juridică şi pentru drepturile omului din Senat.
El a precizat că examenele au fost organizate de barouri după nişte criterii stabilite de fiecare în parte.
"În avocatură au intrat foarte mulţi oameni, din care unii sunt nepregătiţi, noi urmărind să întărim protecţia unor persoane care solicită asistenţă juridică printr-un avocat. Atunci, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Uniunii Barourilor, am stabilit că examenul de intrare în avocatură se face în mod unitar, după o tematică unitară, după o metodologie unică, desfăşurate în centrele zonale, de obicei pe raza curţilor de apel, cu comisii stabilite de către UNBR, astfel încât examenul de intrare în avocatură să fie un examen foarte strict, în sensul în care în profesia de avocat vor intra doar aceia care sunt pregătiţi în acest sens", a mai spus marţi Toni Greblă.
De asemenea, el a mai menţionat că membrii comisiei au decis că singura formă de organizare şi de exercitare a profesiei de avocat este UNBR.
"Singura formă de organizare şi de exercitare a profesiei de avocat este Uniunea Naţională a Barourilor din România. Alte activităţi paralele sunt interzise de lege. Ca noutate, portul ilegal al însemnelor de avocat, practicarea altor forme de organizare şi de exercitare a atribuţiilor specifice avocatului este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă", a mai precizat Greblă.
De asemenea, el a mai spus că magistraţii care ies la pensie nu mai pot deveni avocaţi fără a susţine examen.
"Am stabilit ca unica formă de intrare în avocatură să fie examenul. Toată lumea care doreşte să intre în avocatură poate să o facă, însă numai pe baza unui examen. Există o singură excepţie, pentru judecătorii ÎCCJ, care, odată ieşiţi la pensie, pot să practice şi profesia de avocat", a conchis Greblă.
Decizia senatorilor a fost luată cu 80 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi şapte abţineri.
Senatul a fost primă Cameră sesizată, decizia finală revenind Camerei Deputaţilor.