Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liderul sindicaliştilor din silvicultură: Preşedintele Băsescu ne-a dat speranţe

Miercuri, 11 Martie 2009 (13:19:02)
Peste 300 de silvicultori pichetează, miercuri, sediile Guvernului şi al Ministerului Muncii, cerând respectarea legii privind protecţia socială pentru cei disponibilizaţi, preşedintele Traian Băsescu, aflat în trecere, discutând cu sindicaliştii şi promiţându-le că problemele se vor rezolva.

Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor "Consilva", Marian Stoicescu, a declarat că va depune şi la Guvern, şi la Ministerul Muncii, câte o petiţie cu solicitările sindicale.

"Am purtat negocieri cu Ministerul Muncii săptămâna trecută, dar fără să ajungem la vreo concluzie, am primit numai promisiuni. Ne vedem obligaţi să continuăm acţiunile de protest până când cererile noastre vor fi soluţionate favorabil", a declarat Stoicescu.

La protest, silvicultorii poartă pancarde pe care scrie: "Solicităm protecţie socială guvernamentală pentru miile de silvicultori disponibilizaţi", "Pentru că apărăm pădurile, ne disponibilizaţi şi nici protecţie socială nu ne acordaţi".

În timpul mitingului, preşedintele Traian Băsescu, aflat în trecere, în coloană oficială, s-a oprit şi a vorbit cu sindicaliştii. Potrivit lui Stoicescu, "preşedintele ne-a dat speranţe".

Potrivit preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor "Consilva", Marian Stoicescu, silvicultorii solicită aplicarea Legii 174/2006 privind protecţia socială care se acordă salariaţilor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva care vor fi disponibilizaţi ca urmare a retrocedării pădurilor şi, de asemenea, aplicarea măsurilor anticriză pentru sectorul silvic.

Totodată, silvicultorii sunt nemulţumiţi că Ministerul Muncii a respins, în 4 februarie, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se prelungea valabilitatea Legii 174/2006 de protecţie socială pentru 2009.

Silvicultorii mai cer subvenţia administrării pădurilor particulare până la 30 de hectare, conform Legii 46/2008 privind Codul silvic, subvenţia pazei pădurilor retrocedate pe durata a 180 de zile de la data retrocedării şi tragerea la răspundere a vinovaţilor de nerespectarea Codului silvic în 2008.

Confederaţia Consilva a organizat, la jumătatea lunii octombrie 2008, o grevă japoneză, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că sunt obligaţi să plătească prejudiciile aduse de infractorii care fură lemne din pădure.

Silvicultorii au solicitat atunci Ministerului Agriculturii iniţierea unui act normativ prin care pădurarii să nu mai fie obligaţi să plătească în locul infractorilor, iar Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva să-şi respecte promisiunile din lunile septembrie şi noiembrie 2008 de mărire a salariilor personalului angajat, în condiţiile în care salariul mediu în silvicultură este cu peste 300 de lei sub salariul mediu pe economie.

Silvicultorii au pichetat de două ori sediul Ministerului Agriculturii, în octombrie, cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic şi includerea acestuia în bugetul de anul viitor, reprezentanţii Ministerului invitându-i atunci la discuţii.

Circa 60.000 de hectare de pădure, suprafaţă echivalentă cu jumătate din terenurile retrocedate anul trecut de către Romsilva foştilor proprietari, sunt în litigiu privind dreptul de proprietate în vederea restituririi.

Anul trecut, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a retrocedat 125.000 de hectare şi au mai rămas de restituit alte 450.000 de hectare, declara, la începutul lunii februarie, directorul general al Regiei, Florian Munteanu.

"Circa 60.000 de hectare se află în litigiu. Este vorba mai ales de imobiliarişti care au cumpărat drepturi litigioase şi acum se străduiesc să obţină dreptul de proprietate", a spus el.

Şeful RNP a adăugat, în legătură cu retrocedările, că "fărădelegile guvernează, nu în puţine locuri", restituiri de păduri către persoane care nu au niciun drept.

Suprafaţa defrişată va fi calculată în urma controalelor anuale pe care Romsilva le face în fiecare primăvară şi toamnă.

Fondul forestier proprietate publică a statului, aflat în administrarea Romsilva, era de 3,5 milioane de hectare la finele anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderul sindicaliştilor din silvicultură: Preşedintele Băsescu ne-a dat speranţe.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liderul sindicaliştilor din silvicultură: Preşedintele Băsescu ne-a dat speranţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei