Geoană a precizat că trebuie să se renunţe la obsesia că trebuie sacrificat orice pe altarul stabilităţii macroeconomice şi a exprimat opinia personală că este foarte dificil de susţinut un deficit de 2 la sută în condiţiile unei creşteri economice mai modeste de 2,5 la sută, cât a fost previzionat de evaluatori.
Liderul PSD a afirmat că menţinerea unui deficit de 2 la sută reprezintă condamnarea României la recesiune dură şi a afirmat că, în acest moment, nu există niciun stat membru al Uniunii Europene care să se încadreze într-un deficit de 3 la sută cât a fost impus la Maastricht.
"Trebuie gândit dacă nu ar trebui să mergem cu un deficit mai mare, dar care să fie urmărit scrupulos", a mai spus Geoană.
El a mai arătat că România trebuie să discute atât cu FMI, cât şi cu UE despre modul în care este percepută fiscalitatea la nivelul statului şi a precizat că cele circa 200 de taxe şi impozite existente în acest moment au condus la "obezitatea administraţiei".
Geoană a subliniat că, în perioada următoare, elita politică românească va avea de trecut un adevărat test al emancipării, dat de modalitatea în care va decide să încheie acordul cu FMI.
El a subliniat că Guvernul nu are în acest moment un mandat politic pentru a încheia un acord cu FMI şi a arătat că, dacă va fi nevoie de un acord, acest va trebui făcut cu condiţia de a nu sacrifica economia şi zona socială.
Clasa politică românească s-a mai confruntat cu o situaţie similară în \'98-\'99, atunci când a decis să aleagă opţiunea macroeconomică de tip FMI, dar în absenţa unui plan care să prevadă redresarea situaţiei de atunci, a spus Mircea Geoană, precizând că un astfel de plan este absolut necesar în situaţia actuală.
Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a participat la lansarea celui de-al doilea Raport al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare "Şansa României - oamenii. Reprofesionalizarea României II".
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata de creştere economică în România a încetinit brusc, de la 9,2% în trimestrul trei din 2008 la 2,9% în ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul reducerii cererii interne cu 1,3%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2007, cauzată în principal de scăderea cu 2,8% a consumului final total.
În 2008, PIB a avansat în termeni reali cu 7,1%, sub estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză, de 7,9%.
România va înregistra probabil recesiune, din punct de vedere tehnic, după ce PIB-ul a scăzut în ultimele trei luni din 2008 cu 3%, faţă de trimestrul anterior, dacă datele se ajustează sezonier, a declarat miercuri economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.
Tehnic vorbind, probabil vom avea şi noi recesiune, întrucât recesiunea este definită ca scăderea PIB două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrul anterior. (...) În trimestrul patru avem o scădere de 3%, dacă se ajustează sezonier, şi estimăm un uşor minus în primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul similar din 2008, ceea ce implică minus şi faţă de ultimele trei luni din 2008", a declarat Dumitru pentru MEDIAFAX.El estimează că PIB-ul va creşte cu 0,5% în acest an şi cu 1,5% în 2010, dar a atras atenţia că riscul pentru aceste previziuni este foarte ridicat.
"Şansele rămân în continuare ca România să înregistreze creştere economică pozitivă în 2009. Tind să cred că în zona pozitivă de creştere, probabilitatea este cea mai mare", a spus Dumitru.