"Există o presiune evidentă pe subiectul salarii, parte a discuţiilor privind chelutielile bugetare şi redimensioanarea acestora. Totuşi, experţii FMI nu vor o reducere a veniturilor populaţiei în momente de criză. Dacă Guvernul arată angajamentul pentru o salarizare responsabilă în sectorul public, ar putea să accepte o indexare cu rata inflaţiei prognozată pentru acest an, de 5%. Adoptarea rapidă a unei legi corecte a salarizării unice în sectorul bugetar este foarte importantă", au spus sursele citate.
Potrivit surselor citate, FMI doreşte un angajament clar al Guvernului că salariile bugetare nu vor mai fi majorate într-un ritm ridicat, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.
"Nici nu se mai pune problema să se aplice majorările salariale de care s-a vorbit la sfârşitul anului trecut. Probabil în unele sectoare, care au beneficiat deja de creşteri, salariile vor fi îngheţate", au adăugat sursele citate.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, că va susţine legea privind majorarea cu 33,6% a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească.
Guvernul şi sindicatele au convenit însă ca majorarea salarială de 5% în 2009, cu 3% la 1 aprilie şi 2% la 1 octombrie, să fie renegociată după data de 15 aprilie, când Ministerul Finanţelor va dispune de toate datele cu privire la execuţia bugetară pe primul trimestru al anului curent.