Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei că au fost discutate anexele planurilor cadru încercând "să cârpească pe unde se poate, să elimine neregulile".
Liderul FSLI a precizat că ora de consiliere şi orientare (dirigenţia) la clasele a IX-a şi a X-a la liceele cu profil tehnologic ar putea fi reintrodusă. De asemenea, cei prezenţi au căzut de acord să fie o singură oră de sport, dar la nivelul fiecărui liceu, elevii fiind cuprinşi în ansambluri sportive extracuriculare. "Această activitate intră în norma profesorilor şi sportul se va face obligatoriu, astfel că nu vor fi afectaţi nici profesorii, nici elevii", a precizat Hancescu.
De asemenea, şi istoria la clasa a XII-a la liceele cu profil tehnologic ar putea fi reintrodusă în noile planuri cadru, dar alternativ cu ora de geografie, adică într-o săptămână istoria, într-alta geografia, a subliniat Hancescu.
Sindicaliştii au discutat miercuri, din nou, proiectul de ordonanţă pentru modificarea statutului personalului didactic.
"Absolvenţii Bolognia nu erau cuprinşi, până acum, în statut. În învăţământul primar nu aveam noţiunea de profesor în învăţământul primar", a spus Hancescu.
Liderul sindical a adăugat că actul normativ va permite transferul profesorilor titulari din mediul rural în cel urban, şi de la gimnaziu la liceu, cu condiţia să îndeplinească anumite condiţii. "Astfel, profesorii trebuie să fi obţinut minimum şapte la concursul de titularizare sau şapte la repartizarea guvernamentală, iar în acest ultim caz să fi urmat un curs de specializare în ultimii cinci ani", explica, marţi, ministrul Educaţiei.
"Am fost de acord că aceşti copii au prea multe ore pe săptămână. Şapte ore pe zi este prea mult şi am încercat să fim cât mai puţin nemulţumiţi şi să venim în sprijinul copiilor. Aceste planuri cadru trebuie însă regândite, după aprobarea legii învăţământului şi statutului cadrelor didactice, acestea trebuie regândite. Este o măsură temporară", a spus Hancescu.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, care a ieşit de la discuţii înainte de final, a declarat că a solicitat ministrului Andronescu anularea actualelor planuri cadru şi discutarea pe elemente concrete. "Trebuia să se discute pe aceste planuri, având o viziune comună, nu să ne trezim în situaţia actuală să cârpim aceste planuri", a mai spus Isvoranu.
Federaţiile sindicale din educaţie s-au întâlnit şi marţi, la Ministerul Educaţiei, cu reprezentanţii conducerii instituţiei, în Comisia de dialog social, iar spre sfârşitul întrevederii a sosit şi ministrul Ecaterina Andronescu, pentru a discuta reducerea programelor de studiu la liceu.
Atunci, sindicaliştii au spus că măsura privind reducerea orelor a fost "pripită şi luată pompieristic". Ei au spus că sunt de acord ca elevii să înveţe numai 30 de ore pe săptămână, o soluţie pentru reducerea materiilor fiind scoaterea din programa de liceu a orelor de religie, muzică şi desen, propunere neacceptată de ministrul Educaţiei.