"Anterior, cota la CASS a fost redusă, în mai multe etape, de la 7% la 5,2% pentru angajator şi la 5,5% pentru angajat. În condiţiile în care numărul şomerilor va creşte, care nu vor mai plăti aceste contribuţii, este necesar să majorăm această cotă la 6-6,5% atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Sperăm să modificăm în cel mai scurt timp legislaţia care stabilieşte cuantumul cotei", a spus Nechita, prezent la un seminar de specialitate.
Cotele pe care angajatorul şi angajatul le plătesc la asigurările sociale de sănătate sunt stabilite prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Nechita a afirmat că, prin această măsură, vor fi asigurate fondurile care vor acoperi, în mod optim, diversele programe de sănătate (cum ar fi cel al insulinei), medicamentele compensate şi cota de participare a ministerului la proiectul de construire a 8-14 spitale regionale, împreună cu Banca Mondială.
Întrebat de ce nu a fost definitivată componenţa pachetului de servicii medicale de bază care vor fi acoperite din bani publici, Nechita a spus că adoptarea unei astfel de decizii necesită voinţă politică.
"Guvernările anterioare au evitat să ia o astfel de decizie, pentru că impactul asupra populaţiei este foarte ridicat, obişnuită până acum cu ideea că statul acoperă integral costurile serviciilor medicale. Vom stabili componenţa acestui pachet de servicii medicale de bază până în luna iulie", a spus Nechita.