Ponderea restanţierilor în totalul debitorilor cu obligaţii curente este cea mai mare în Giurgiu (aproape de 17%), Ilfov şi Călăraşi (în ambele fiind de circa 15%), iar la polul opus se situează judeţele Covasna (peste 8%), Suceava, Sălaj şi Harghita (cu aproape 9%), potrivit unei prezentări a directorului general al Biroului de Credit, Şerban Epure.
Bucureştiul se află în partea a doua a clasamentului, cu un procentaj de sub 12% a restanţierilor în totalul debitorilor.
Într-un clasament al restanţierilor realizat în funcţie de vârstă, 23% dintre persoanele de maxim 19 ani cu credite sunt datornice.
În acelaşi timp, ponderea restanţierilor în totalul debitorilor cu obligaţii curente scade treptat de la 20% pentru intervalul de vârstă de 20-24 de ani, la peste 5% pentru persoanele între 55 şi 59 de ani, pentru ca ulterior să urce gradual la aproximativ 13% în rândul debitorilor de peste 80 de ani.
Astfel, portretul robot al restanţierului român este un bărbat tânăr, cu vârstă între 18 şi 20 de ani, din judeţul Giurgiu, care are o restanţă cu valoare relativ mică la un credit de consum, a afirmat Şerban Epure.
Potrivit Biroului de Credit, numărul debitorilor cu obligaţii curente a crescut treptat, de la sub 4,1 milioane de persoane în luna iunie 2008 la 4,2 milioane în august şi la peste 4,3 milioane în octombrie 2008. La finele anului trecut, numărul debitorilor a depăşit 4,4 milioane de persoane şi s-a redus uşor până în luna februarie 2009, dar s-a menţinut peste acest prag.
Numărul creditelor active s-a menţinut în primele două luni din 2009 la aproape acelaşi nivel ca la finele anului trecut, de peste 7,4 milioane. Numărul de conturi active a avansat anul trecut de la peste 6,6 milioane în luna mai, la aproape 7 milioane în septembrie şi la peste 7,2 milioane de euro în luna noiembrie.