În comunicatul OMS se precizează faptul că maladiile transmise prin apele murdare se află la originea a peste 20% din decesele înregistrate în rândul copiilor, pe plan mondial.
Pentru OMS, "marea provocare din prezent" constă în găsirea unei modalităţi care să permită tuturor copiilor din lume care suferă de această afecţiune să aibă acces la un tratament care nu este deloc scump şi care există de peste 25 de ani.
Acest tratament constă în săruri de rehidratare orală (SRO), compuse dintr-o cantitate mică de sare şi o cantitate mică de zahăr, amestecate cu apă curată, la care se adaugă câteva comprimate de zinc, au declarat experţii OMS.
"Prin administrarea de SRO şi zinc, riscul de deces este aproape nul", a precizat celebra organizaţie afiliată la O.N.U., iar costul unui astfel de tratament se ridică la 0,3 dolari (0,25 euro) pentru fiecare copil.
În opinia OMS, una dintre problemele vitale vizează punerea acestor tratamente la dispoziţia pacienţilor.
"Văzând cu ochii mei ravagiile pe care le poate face diareea asupra copiilor şi efectul salvator, aproape miraculos, al SRO şi al zincului, sper că vom obţine sprijinul de care avem nevoie", a declarat Olivier Fontaine, directorul departamentului de sănătate şi dezvoltare a copilului din cadrul OMS.
În ciuda ravagiilor pe care le face această maladie, OMS deplânge, totodată, faptul că cercetările ştiinţifice asupra diareii la copii înregistrează "o pierdere de viteză începând din anii \'80".
Potrivit OMS, fondurile destinate cercetărilor asupra acestei maladii sunt "net inferioare, în domeniul cercetării ştiinţifice, faţă de alte maladii care, prin comparaţie, cauzează mai puţine decese".
OMS estimează la 50 de milioane numărul copiilor salvaţi graţie tratamentului pe bază de SRO, de la descoperirea lui, în urmă cu 25 de ani.