În intervenţia din plenul Parlamentului European, europarlamentarul a atras atenţia asupra faptului că un sfert dintre copiii Uniunii Europene sunt afectaţi de modul de viaţă sedentar şi de alimentaţia nesănătoasă, ceea ce duce la un risc crescut de îmbolnăvire de hipertensiune, diabet, dar şi alte boli.
"Ştim că educaţia fizică pregăteşte copiii pentru un stil de viaţă sănătos. Orele de sport contribuie la transmiterea unor valori sociale importante şi mă refer aici la spiritul de echipă, dar şi la solidaritate şi autodisciplină", a spus Matula.
Iosif Matula a solicitat Comisiei Europene să urmărească îndeaproape transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor europene privind obligativitatea a minim trei ore de educaţie fizică pe săptămână în şcoli, precum şi creşterea numărului de săli de sport şi îmbunătăţirea bazei materiale a acestora.
Parlamentul European a adoptat în 2007 raportul privind rolul sportului în educaţie, elaborat de europarlamentarul PPE-DE, Pal Schmitt. Prin adoptarea acestui raport, s-a stabilit obligativitatea introducerii a cel puţin trei ore de sport pe săptămână în programele educaţionale, în ciclul primar şi secundar, iar la nivel academic un grad mai mare de integrare între sport şi cursurile obişnuite.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, că speră ca toată lumea să fie mulţumită de reducerea numărului de ore în sistemul preuniversitar la 30 de ore, menţionând că nu au fost tăiate orele de sport, ci reorganizate. "Am văzut în presă că am redus orele de sport, în realitate am reorganizat orele de sport, a rămas o oră de sport şi două ore extracurriculare care ar putea fi normate de profii de sport", a spus ministrul social-democrat, anunţând că va urmări personal modul în care şcolile îşi organizează orele de sport.