"O variantă de lucru este o facilitate de 12 miliarde de euro de la FMI şi un împrumut de 7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Discuţiile continuă, dar suma totală la care s-a ajuns este de 19 miliarde de euro", au precizat sursele citate.
Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat, luni, că o delegaţie a FMI va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.
Săptămâna trecută, o delegaţie a României a discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai Fondului Monetar Internaţional despre condiţiile de contractare a unui împrumut.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, marţi, că împreună cu Banca Naţională a României a demarat discuţii preliminare cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Instituţiilor Financiare Internaţionale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic şi a necesarului potenţial de finanţare externă a României.
"În urma discuţiilor preliminare, autorităţile române au în vedere accesarea de asistenţă financiară externă pe termen mediu, decizie comunicată Comisiei Europene", se arată într-un comunicat al ministerului.
Potrivit Financial Times, România ar putea primi un program multilateral de ajutor extern în valoare totală de 20 miliarde euro, coordonat de Fondul Monetar Internaţional.