Potrivit unui raport al Biroului de Statistică al Comunităţilor Europene, Eurostat, în Uniunea Europeană, o persoană a produs în 2007, 522 de kilograme de deşeuri domestice, iar 42 la sută din deşeurile domestice tratate au fost colectate de gropile de gunoi, 20 la sută incinerate, 22 la sută reciclate şi 17 la sută compostate.
Obiceiurile europenilor diferă substanţial de la ţară la ţară. De exemplu, un ceh a produs 294 de kilograme de deşuri domestice, în timp ce un locuitor din Danemarca a produs, în 2007, 801 kilograme de gunoi.
În Irlanda şi Cipru, valorile au fost printre cele mai ridicate, adică peste 750 de kilograme de deşeuri pe locuitor.
Un locuitor din Luxembourg, Malta şi Olanda a produs între 600 şi 750 de kilograme de deşeuri domestice, în timp ce valorile înregistrate în Austria, Spania, Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa, Estonia, Suedia şi Finlanda au fost între 500 şi 600 de kilograme de deşeuri pe locuitor.
Potrivit Eurostat, următorul grup de state membre a inclus Belgia, Portugalia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia şi Lituania care au înregistrat valori între 400 şi 500 de kilograme de deşeuri domestice de persoană.
Locuitorii din România, Letonia, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă au produs cele mai mici cantităţi de deşeuri în 2007, respectiv sub 400 de kilograme pe locuitor.
Cu toate acestea, în aceste ţări nu se practică incinerarea, reciclarea sau compostarea deşeurilor, acestea fiind în în cea mai mare parte depozitate la gropile de gunoi.
Astfel, în 2007, statele membre cu cele mai mari procente de deşeuri domestice colectate în gropi au fost Bulgaria (sută la sută), România (99 la sută), Lituania (96 la sută), Malta (93 la sută) şi Polonia (90 la sută).
Cele mai mari procente de gunoi incinerat au fost înregistrate în Danemarca (53 la sută), Luxembourg şi Suedia (ambele 47 la sută), Olanda (38 la sută), Franţa (36 la sută), Germania (35 la sută) şi Belgia (34 la sută).
Unsprezece state membre, printre care şi România, nu au incinerat deloc deşeurile.
Peste 50 la sută din deşeurile domestice tratate în Germania (64 la sută), Belgia (62 la sută), Olanda (60 sută) şi Austria (59 la sută) au fost compostate şi reciclate.
Astfel, germanii, belgieni şi suedezii duc cel mai des deşeurile la reciclat. Potrivit statisticii europene, statele membre care au cele mai mari procente de reciclare pentru deşeurile domestice au fost Germania (46 la sută), Belgia (39 la sută), Suedia (37 la sută), Estonia şi Irlanda (ambele 34 la sută). România se află pe antepeultimul loc în clasament, fiind urmată doar de Luxembourg şi de Bulgaria care nu au apelat deloc la reciclarea deşeurilor tratate.
Compostarea deşeurilor domestice este cel mai des întâlnită în Austria (38 la sută), Italia (33 la sută), Luxembourg şi Olanda (ambele 28 la sută). Ea nu este practicată deloc în Bulgaria, Cipru şi România.