Fostul premier susţine, într-un mesaj postat pe blogul personal, că discursul prezidenţial din plenul Parlamentului "a adus în câteva rânduri cu o trecere în revistă, în limbaj de lemn, a stării de fapt din România".
"Logica textului constituţional - cu care preşedintele se află în relaţii strânse de dragoste şi ură - ar duce la ideea că şeful statului este la fel de responsabil pentru situaţia actuală pe cât de multă putere instituţională are la dispoziţie. În schimb, după aproape 60 de minute de text plictisitor, Traian Băsescu a reuşit să producă un discurs în plenul Parlamentului în care a prezentat situaţia dificilă a României fără să-şi asume vreun fel de responsabilitate pentru ea. Deşi e preşedinte al României de peste patru ani!", scrie Năstase.
El este de părere că "toate cifrele alarmante prezentate în acest raport sunt dovezi critice ale activităţii de preşedinte-jucător" a lui Traian Băsescu.
"Nu am auzit nici un fel de mea culpa. Nici un fel de asumare de responsabilitate pentru ultimii 4 ani, în care a năşit guvernul scos ca principalul responsabil pentru situaţia actuală din ţară. Nici un fel de responsabilitate pentru măsurile de austeritate preferenţiale, pe care le suportă mai mult cei care au rămas fără slujbă sau cu salariul diminuat, mai degrabă decât cei din propriul său staff. Nimic despre felul în care Traian Băsescu pozează dezinvolt în pantofii de şef al guvernului pentru a-şi fabrica mai multă publicitate în vederea alegerilor din decembrie ( sau octombrie?)", afirmă Adrian Năstase.
El critică şi faptul că şeful statului stabileşte "priorităţi" cum ar fi "punerea în paranteză a Constituţiei pentru acuzarea unor foşti miniştri, 9 miliarde de euro de fonduri pe care o administraţie incompetentă (condusă de premieri numiţi de el) a fost incapabilă să-i folosească şi adoptarea unei reforme în Justiţie care, probabil, va permite şi de acum înainte unui interlop, susţinut de partidul său de suflet, să ocupe şefia unei agenţii guvernamentale".
"Însă partea cu adevărat neplăcută este că aceste elemente de roman biografic kafkian aparţin discursului unui politician ce va dori să-şi reînnoiasca mandatul prezidenţial. Discursul destul de tehnic din Parlament, al lui Traian Băsescu îi ascunde nereuşita politică. Ca întotdeauna, prin faptul că el prezintă datele problemei, preşedintele se proiectează ca exterior problemei şi indispensabil soluţiei. Dar, la fel ca ciobanul care a strigat după ajutor, invocând lupul de prea multe ori, s-ar putea ca preşedintele să găsească foarte puţini politicieni dispuşi să se lase păcăliţi din nou. Şi mult mai puţini alegători decât şi-ar imagina", adaugă Năstase.
În încheiere, el dă ca exemplu al fugii de răspundere practicate de Traian Băsescu declaraţiile acestuia despre fiica sa, Elena Băsescu, făcute luni seară la TVR.
"Fuga de răspundere a ajuns dincolo de paroxism în momentul în care, la TVR, s-a delimitat până şi de propria fiică. Este, probabil, modelul pe care vrea să îl transmită românilor, pentru încă cinci ani de acum înainte", scrie Năstase.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, la Parlament, un discurs în care a prezentat situaţia unor domenii precum datoriile publice, absorbţia şi utilizarea fondurilor şi creditelor puse la dispoziţia României, reforma justiţiei. El a acuzat fostul Guvern, condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu, de proastă guvernare. Ulterior, la TVR, Băsescu a spus că "batjocura şi aroganţa" fostului premier Tăriceanu a adus România în situaţia actuală, criticând, la fel ca şi în discursul din Parlament, gestul "iresponsabil" de a "sacrifica", "de dragul campaniei electorale", în 2008, Fondul Naţional de Dezvoltare.
De asemenea, Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că va avea o discuţie cu fiica sa cea mică, Elena Băsescu, despre candidatura acesteia la europarlamentare, menţionând că nu doreşte să comenteze subiectul. "Chiar nu vreau să comentez acest lucru, nu ştiu să se fi făcut vreo listă la PDL cu europarlamentarii", a spus Băsescu, întrebat despre informaţiile despre candidatura Elenei Băsescu la europarlamentare.