"Apelul la FMI nu mi se pare, nicidecum, o soluţie pentru o ţară europeană. Mi se pare de asemenea că aducerea astăzi în faţa Parlamentului, nu astăzi de preşedinte, dar vorbesc generic, a unei dezbateri pe marginea unui acord cu FMI este nenecesară pentru că, în primul rând, Guvernul ar trebui să anunţe oficial o intenţie (...) Un acord cu FMI nu se poate aproba de principiu. Nu putem să ne dăm un acord prealabil pentru ca Guvernul să primească o foaie albă", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
El a reiterat că, în opinia sa, finanţările de care are nevoie România pot fi făcute parţial din buget, parţial din fonduri europene şi pot fi făcute din împrumuri de la Banca Centrală Europeană, de la BERD, de la BEI.
În plus, liderul liberalilor a menţionat că înţelegerea cu FMI devine obligatorie într-un singur caz - "atunci când Guvernul se declară practic incompetent, îşi ridică mâinile şi spune: «Noi nu suntem capabili să gestionăm situaţia şi avem nevoie de asistenţă străină»".
Tăriceanu a subliniat că PNL nu doreşte infierarea FMI, reiterând că un acord cu FMI este un certificat de incompetenţă pentru Guvern.
"Nu e intenţia noastră de a înfiera FMI, dar FMI îşi recunoaşte chiar propriile limite. Punctul de vedere la PNL în legătură cu ceea ce este criza economică azi şi eventualitatea unui acord cu FMI este că România nu este în situaţia altor ţări care sunt pe marginea prăpastiei şi care au nevoie obligatoriu de un acord cu FMI pentru a se salva. Probabil că un acord cu FMI va putea să rezolve problema (actualului Guvern-nr) în sensul că să vină şi să spună guvernului ce să facă. Eu cred că această fază România a depăşit-o de mult", a spus Tăriceanu.
Fostul premier a mai spus că "venirea FMI în România nu va fi decât un certificat pentru incompetenţa guvernului Boc şi o pavază pentru acest guvern de factură populistă şi demagogică care va trebui să ia unele măsuri şi va încerca să le justifice prin prisma acordului cu FMI şi a cererilor acestuia".
El a conchis că "România are capacitatea să îşi continue o evoluţie economică bună în creştere prin atragerea de investiţii dacă va decide să ia unele măsuri care sunt necesare într-o astfel de perioadă: reducerea cheltuielilor de consum, sporirea cheltuielilor pe investiţii, stimulente pentru crearea de locuri de muncă".
Preşedintele Traian Băsescu se va adresa, luni, Parlamentului, principala temă a mesajului său urmând să fie oportunitatea angajării unui credit extern de către România.
Reacţiile politice la afirmaţiile lui Traian Băsescu au vizat oportunitatea unui credit extern. De asemenea, unii politicieni au pus problema dacă Parlamentul este abilitat să se pronunţe pe un astfel de subiect.
Liderul PSD Mircea Geoană a apreciat că nu este problema preşedintelui României să se ocupe de împrumuturi externe.
"Este problema Guvernului şi a Băncii Naţionale. La limită, Parlamentul poate fi implicat doar pentru a da un mandat, nişte limite de negociere Guvernului României", susţine liderul social-democrat, subliniind că "nu este acord de Parlament, deci acordul cu Fondul Monetar nu trece prin Parlament", ci este "o decizie suverană a Executivului împreună cu BNR".