"Am sesizat că (Traian Băsescu, n.r.) a încercat să fugă de cartoful fierbinte numit acordul cu FMI. Şi, ca om de stânga, sper ca această centură de siguranţă (acordul cu FMI, n.r.) să nu se transforme, în România, într-o centură de castitate, astfel încât să nu avem resursele necesare pentru protecţie socială şi pentru investiţiile publice necesare", a opinat Geoană.
Liderul PSD a arătat, totodată, că mesajul lui Traian Băsescu a fost unul mai degrabă de prim-ministru, că temele abordate fac parte din problematica Guvernului şi că, în afară de a reaminti situaţia actuală, şeful statului nu a avut elemente de noutate "dramatică" în discursul său.
"A fost un comentariu extins cu privire la situaţia actuală. A fost mai degrabă un mesaj de prim-ministru, în condiţiile în care majoritatea subiectelor abordate ar trebui să facă parte din portofoliul acţiunii guvernamentale", a comentat Geoană.
El a arătat, că, de o manieră indirectă, şi preşedintele Traian Băsescu a recunoscut faptul că în acest moment lipseşte un plan anticriză coerent capabil să genereze rezultate şi care să aibă sprijinul opiniei publice.
Geoană a precizat că de 20 de ani se aude tema cu privire la nevoia de reformă în administraţia publică românească – readusă în discuţie de Traian Băsescu - şi a arătat că, în acest moment, este foarte important ca aceste vorbe să capete contur în acţiunea guvernamentală.
"Nu am auzit un cuvânt despre investiţii, infrastructură, modernizarea autostrăzilor", a spus Geoană.
El a arătat că, în tradiţia celor 10 acorduri cu FMI întocmite de România în 40 de ani, doar două au fost duse la bun sfârşit: unul pe vremea lui Ceauşescu, altul în guvernarea PSD.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în discursul rostit în faţa Parlamentului că în perioada următoare România va avea nevoie de un împrumut extern, iar acesta, potrivit reglementărilor europene, trebuie luat în parteneriat cu FMI.
El a explicat că nu este nevoie de acest credit pentru susţinerea Bugetului de stat sau a datoriilor statului român, însă a menţionat că există un deficit de Cont Curent şi o datorie externă a sectorului privat, care, în acest an, este de 24 de miliarde de euro.
"De aceea eu cred că este obligatoriu pentru Guvern şi partidele din coaliţie să începem o discuţie serioasă despre un program anticriză. Preşedintele ne-a reamintit situaţia în care ne aflăm, dar elemente de noutate dramatică nu am sesizat în acest discurs", a adăugat Geoană.
"Cea mai mare provocare a actualei crize este dificultatea de a prezice evoluţia ei. Foarte posibil în perioada următoare instituţiile de evaluare a economiei globale vor corecta negativ previziunile evoluţiilor economice mondiale şi din spaţiul Uniunii Europene pentru anul 2009. În aceste condiţii, România are nevoie de o centură de siguranţă, care înseamnă un împrumut extern", a afirmat şeful statului.