Nica a anunţat că, la 18 martie, la sediul MAI, va avea loc a doua rundă de consultări cu structurile asociative, cu societatea civilă şi partea guvernamentală în ceea ce priveşte stabilirea procedurilor de numire a directorilor de şcoli şi spitale.
Nica a spus că există trei variante în acest moment în ceea ce priveşte procedurile de numire ale directorilor de şcoli şi spitale şi şi-a exprimat speranţa ca până în data de 18 martie să se decidă asupra uneia dintre cele trei variante, astfel încât procesul educativ să nu fie afectat şi să existe o foarte bună gestionare a resurselor economice şi financiare.
Vicepremierul a precizat, totodată, că este deja pregătit proiectul de lege privind poliţia locală, prin care se vor transfera unele atribuţii legate de partea de ordine, siguranţă publică şi poliţie rutieră către comunităţile locale, astfel încât, în cadrul planului naţional de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, să existe o responsabilitate precisă a poliţiei locale, care va fi subordonată autorităţilor locale.
El a precizat că, în domeniul sănătăţii, conducerea coaliţiei a discutat despre termenele până la care se va face descentralizarea administrativă şi financiară, astfel încât autorităţile locale să aibă responsabilitatea în acest domeniu, dar şi banii necesari pentru buna funcţionare a spitalelor din România.
"Conducerea coaliţiei a discutat şi despre măsuri de restructurare şi reorganizare în cadrul procesului de descentralizare, ceea ce înseamnă că anumite instituţii şi agenţii care sunt în subordinea ministerelor vor trebui să fie unite pentru o mai bună funcţionare şi gestionare, urmând să existe o singură verticală la nivel naţional, la nivel judeţean şi local", a mai spus Nica.
El a mai arătat că, în domeniul agriculturii, se vor înfiinţa camerele agricole la nivelul fiecărei localităţi din România, astfel încât instituţiile din agrucultură să fie reformate.
„Vom descentraliza activitatea culturală, aşa cum este şi normal, şi ea va trece la autorităţile locale, astfel încât să existe o mai bună gestionare şi o îngrijire a patrimoniului cultural de către cei care au şi responsabilitatea în faţa comunităţilor locale”, a mai spus Nica.
El a mai arătat că, în domeniul tineretului şi sportului, se vor descentraliza acele activităţi care ţin de activitatrea sportivă, cu excepţia celei de mare performanţă.
Proiectele de acte normative privind descentralizarea administraţiei publice vor fi finalizate în aproximativ două luni, până la 4 mai, în consultare cu structurile de specialitate ale autorităţilor locale, a declarat, sâmbătă, la Guvern, premierul Emil Boc.
"Pe diverse componente, vom pregăti cadrul normativ până în luna mai, iar pe alte componente începând cu toamna acestui an şi începutul anului viitor aceste competenţe ale puterii centrale vor fi trecute spre guvernarea locală. Deci, pe parcursul acestui an şi începutul anului următor, în funcţie de specificul fiecărui domeniu", a spus Boc.
El a arătat că, prin descentralizare, obiectivul Guvernului nu este de a disponibiliza şi persoane din aparatul central, ci de a eficientiza funcţionarea societăţii.
Preşedintele Traian Băsescu a spus miniştrilor, sâmbătă, la şedinţa de Guvern, că procesul de descentralizare şi de reducere a birocraţiei trebuie urgentat, arătând că primele trei luni de guvernare indică faptul că reformele structurale par a fi doar un deziderat şi nu neapărat un obiectiv care se îndeplineşte zilnic.
El a arătat că reformarea aparatului de stat este obligatorie.