Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) "Cartel Alfa" este "contrariată" de faptul că Guvernul, precum şi alţi factori politici sunt interesaţi să semneze un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), considerând că România trebuie mai degrabă să eficientizeze politica bancară naţională, susţine preşedintele confederaţiei, Bogdan Hossu, într-un comunicat de luni.
"Un împrumut financiar de la FMI este semnul unei politici conservatoare, în contradicţie cu politicile europene, o îndatorare a României care va servi mai degrabă mafiilor politice, şi nu dezvoltării economice şi sociale. Încercarea de semnare poate să fie semnalul declanşării conflictelor sociale în România", a mai spus Hossu.
Potrivit liderului sindical, "Cartel Alfa" se opune oricărei încercări a Guvernului de a face ca România să semneze un nou acord cu FMI, nejustificat nici de situaţia bancară şi nici de situaţia economică din ţară.
Totodată, conducerea "Cartel Alfa" atrage atenţia că încercarea, în numele acestui acord, de "strângere a curelei" numai de către lucrători, scăzând salariile şi drepturile acestora, nu va face decât să declanşeze acţiuni de masă care, pe fondul actual al crizei, "vor anula efectul benefic al puţinelor măsuri anticriză luate prin consensul partenerilor sociali în luna februarie 2009".
"Credem că numai prin continuarea cu alte măsuri anticriză, luate în urma dialogului social şi prin consensul actorilor sociali, România poate evita declanşarea unor conflicte sociale ca în alte ţări est-europene, precum Lituania sau Grecia", a precizat Hossu.
Liderul sindical susţine că sistemul bancar din România nu are nevoie de bani, ci de o politică mai puţin speculativă, ţinând cont că profitul din 2008 a fost cu cel puţin 40 la sută mai mare decât cel din 2007. Ideea de a da bani băncilor, în special celor din România, nu înseamnă decât susţinerea acestor politici speculative sau a mecanismului "paraşuta de aur" pentru recompensarea staff-urilor de conducere a acestor banci, apreciază liderul "Cartel Alfa".
"Este de preferat ca statul, în loc să se împrumute la bănci care au credibilitate scăzută, să se împrumute la cetăţeni, decât să plătească dobânda speculativă uneori către bănci, să platească o dobândă adecvată direct cetăţenilor ţării. Banii alocaţi de către Guvern pentru investiţii sunt de 10 miliarde de euro, o sumă suficientă, atâta vreme cât este gospodărită cu responsabilitate şi nu va intra pe circuitul mafiei politice", mai arată Bogdan Hossu în comunicatul citat.
În opinia preşedintelui "Cartel Alfa", orice acord cu FMI înseamnă, de fapt, "o politică de restrişte", nejustificată în cazul României în acest moment şi care nu are ca scop dezvoltarea, ci menţinerea unor politici conservatoare şi încercarea de dereglementare a pieţei muncii, aspecte care nu pot ajuta dezvoltarea economică.
"Ţinând cont de toate acestea, orice încercare a partidelor care sunt la guvernare de a impune un acord cu FMI nu înseamnă decât o necesitate de a cere bani care vor ajunge către mafii sau speculatori, şi nu către dezvoltarea economică şi socială, a adăugat liderul sindical.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în discursul rostit în faţa Parlamentului, că în perioada următoare România va avea nevoie de un împrumut extern, iar acesta, potrivit reglementărilor europene, trebuie luat în parteneriat cu FMI.
El a explicat că nu este nevoie de acest credit pentru susţinerea Bugetului de stat sau a datoriilor statului român, însă a menţionat că există un deficit de Cont Curent şi o datorie externă a sectorului privat, care, în acest an, este de 24 de miliarde de euro.
Băsescu a spus că îmrpumutul extern "ne va face mai rezistenţi" la o eventuală depreciere rapidă a situaţiei economice internaţionale.
Guvernul discută cu Comisia Europeană despre contractarea unei finanţări externe, iar oficialii CE se consultă la rândul lor cu Fondul Monetar Internaţional şi solicită de multe ori ca o astfel de înţelegere să fie dublată de un acord al statului împrumutat cu FMI, declara premierul Emil Boc.
"Suntem în discuţie cu partenerii europeni, fiind ţară membră a Uniunii Europene. În primul rând discutăm cu Comisia Europeană şi ei sunt aceia care pot să spună «Da, avem soluţia financiară pentru a vă sprijini». Noi facem aceste discuţii cu Comisia Europeană şi Comisia are de asemenea discuţii cu FMI. Comisia Europeană este una dintre structurile care cere de cele mai multe ori ca un acord încheiat cu ea să fie dublat şi de un acord cu FMI, aşa cum şi foarte multe alte bănci, BERD, BEI, Banca Mondială, cer o dublură", a spus Boc.