Cei şase analişti intervievaţi de MEDIAFAX estimează că preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,3 - 0,7% faţă de luna precedentă şi cu 6,34 - 6,7% în termeni anuali.
Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica, miercuri, 11 martie, datele privind indicele preţurilor de consum în luna februarie.
Atât economistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc, cât şi dealerul Millennium Bank Ciprian Dascălu consideră că rata inflaţiei a fost în februarie de 0,5%, respectiv de 6,5% în termeni anuali.
Chidesciuc consideră că în februarie nu a mai existat presiunea din partea cursului, în contextul în care deprecierea monedei naţionale a fost limitată de banca centrală.
"Ne aşteptăm ca şi presiunea din partea cererii să se diminueze tot mai mult, ceea ce ar trebui să alimenteze creşteri foarte mici ale preţurilor", a adăugat economistul ING Bank.
El previzionează că procesul de dezinflaţie va continua până în luna iunie, dar că există riscul întreruperii acestuia în a doua jumătate a anului, cu o accelerare a ratei inflaţiei până la 8% la finele anului.
Cei doi analişti au opinii similare şi în privinţa reducerii inflaţiei în martie la 0,4% şi respectiv la o rată anuală de 6,2%.
Totuşi, Dascălu consideră că inflaţia va decelera până la finele anului la 4,4%.
Totodată, economistul-şef al BRD -Groupe Societe Generale, Florian Libocor, anticipează pentru februarie o creştere a preţurilor de consum apropiată de media estimărilor analiştilor, respectiv de 0,3% faţă de ianuarie şi de 6,6% în termeni anuali.
"Factorii care au condus la încetinirea inflaţiei în luna februarie au fost stabilizarea cursului de schimb şi a preţului produselor din grupa «energie», precum şi temperarea cererii interne", a spus Libocor.
El anticipează o rată a inflaţiei de 5% pentru finele anului 2009, considerând că, având în vedere tendinţa globală de scădere a preţurilor de consum, acest nivel este "uşor pesimist, însă precaut".
Economitul-şef al UniCredit, Rozalia Pal, şi economistul RBS Cătălina Constantinescu au estimări asemănătoare în legătură cu evoluţia ratei inflaţiei în februarie, de 6,34% şi 0,35%, şi respectiv de 6,4% şi 0,4%.
"Văd o decelerare a ratei anuale şi lunare a inflaţiei, datorită temperării deprecierii leului. Stabilitatea monedei naţionale determină stabilitatea preţurilor serviciilor. În plus, mai avem preţurile la combustibili, care au rămas la un nivel redus, ceea ce se reflectă la produsele finite. De asemenea, nu am avut nicio creştere de accize sau preţuri administrate", a spus Pal.
Ea anticipează că inflaţia va continua să scadă, până la un nivel de 4,7% în luna decembrie 2009, iar rata medie va fi de 5,4%.
Şi Constantinescu consideră că reducerea inflaţiei în februarie are în primul rând ca motiv deprecierea mult mai redusă a leului, respectiv stabilizarea cursului la 4,3 lei/euro.
"În principal, este o chestiune sezonieră să avem inflaţie mai mare în luna ianuarie", a afirmat economistul, menţionând, printre altele, majorarea accizelor la combustibili şi tutun în ianuarie, din cauza recalculării cursului, şi majorarea asigurărilor auto de la începutul fiecărui an.
Ea a revizuit estimările privind inflaţia de la finele anului de la 4,5 - 4,6% la 5%, din cauză că inflaţia a depăşit aşteptările în ianuarie.
"Cred că scăderea consumului va afecta clar evoluţia preţurilor, în sensul decelerării inflaţiei", a încheiat Constantinescu, care anticipează pentru martie o rată a inflaţie de 0,3% şi respectiv 6%.
Cel mai pesimist dintre analiştii intervievaţi de MEDIAFAX a fost economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, care previzionează că inflaţia s-a redus în februarie la 0,7% în termeni lunari, iar rata anuală la 6,7-6,8%.
"Aştept o creştere semnificativă, chiar de până la 10%, pe medicamente, care au o pondere destul de mare în coşul de consum. Medicamentele s-au ajustat la 1 februarie din cauza cursului de schimb. În plus, mai există deprecierea monedei naţionale şi preţurile la combustibil. Deprecierea leului din lunile anterioare încă se mai observă pe segmentul alimentelor", a spus Dumitru.
El previzionează că inflaţia se va tempera la 0,3%, respectiv 6,3% în luna martie.
În luna februarie 2008, rata inflaţiei s-a ridicat la 0,7%, în timp ce inflaţia anuală era de 7,97%.
În prima lună a acestui an, evoluţia inflaţiei a depăşit aşteptările tuturor analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX, întrucât s-a accelerat cu aproape un punct procentual, la 1,24%, de la 0,23% în decembrie, în timp ce rata anuală a urcat de la 6,3% la 6,71%, potrivit datelor INS.
Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.