Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici amâna greva generală programată pentru luni

Joi, 5 Martie 2009 (16:56:55)
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) amână greva generală anunţată pentru luni, până la data de 16 martie, când ar trebui să fie finalizate negocierile cu sindicatele la Ministerul Muncii pentru proiectul de ordonanţă privind sporurile şi indemnizaţiile.

Federaţiile bugetare afiliate la "Cartel Alfa" au hotărât, joi, că vor organiza acţiuni de protest comune în cazul în care Guvernul nu va ţine cont de revendicările referitoare la menţinerea veniturilor, potrivit unui comunicat remis de SNFP.

Biroul Executiv al SNFP a hotărât amânarea organizării grevei generale a funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică până la data de 16 martie, dată la care negocierile ar urma să fie finalizate conform deciziei guvernamentale.

SNFP a organizat, pe 2 martie, o grevă de avertisment, cerând alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, inclusiv plata orelor suplimentare efectuate din dispoziţiile şefilor de instituţii şi a sporurilor aferente condiţiilor vătămătoare sau specifice, protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.

Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.

Astfel, s-a decis constituirea unei Comisii de lucru din care să facă parte câte doi reprezentanţi ai fiecărei confederaţii, data limită pentru stabilirea propunerilor sindicatelor şi ale Ministerului Muncii fiind 15 martie.

Secretarul general pe dialog social din cadrul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, declara, la finalul discuţiilor, că această Comisie de lucru va aborda, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere al interesului partenerilor sociali, problemele privind sporurile şi indemnziaţiile.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, s-a declarat mulţumit, la finalul întâlnirii de marţi, spunând că ministrul Muncii a promis că "nu vor fi daţi fară oameni" şi că "orele suplimentare vor fi plătite conform Codului Muncii".

Marica a spus că funcţionarii publici renunţă doar la indemnizaţia de 75% pentru fondurile europene, restul sporurilor fiind cuprinse în legi speciale.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii vor fi sistate sau diminuate, a fost pus, săptămâna trecută, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede şi compensarea orelor suplimentare efectuate în acest an cu ore libere plătite, care se pot acorda pe durata anului calendaristic.

Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.

Într-un raport realizat pentru autorităţile române, Banca Mondială arată că absenţa unei strategii coerente în domeniul salarizării din sectorul public a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive, să existe compensaţii inechitabile şi a determinat apariţia unor distorsiuni pe piaţa muncii.

"Costurile cu personalul consumă o componentă importantă şi aflată în creştere din bugetul României. Cheltuielile agregate cu personalul au crescut cu 73% din 2005 până în 2007, în timp ce PIB a avansat cu doar 40% în aceeaşi perioadă. Majorarea cheltuielilor a fost determinată parţial de creşterea numărului dr posturi, în special în cadrul autorităţilor locale şi în aşa numitele sectoare speciale (poliţie, jandarmerie, pompieri), însă cea mai mare pondere în avans au avut-o majorările salariale importante", se arată în raport, obţinut de MEDIAFAX.

Experţii instituţiei notează că sporurile au o pondere disproporţionată în valoarea finală a sumelor primte de angajaţii din sectorul public, peste nivelul din UE, şi afectează transparenţa. De asemenea, remunerarea experienţei nu este corelată cu performanţa, iar compensaţiile nu au la bază comparaţii cu sectorul privat.

Ca măsuri pe termen scurt, Banca Mondială recomandă limitarea creşterii salariilor cu nivelul inflaţiei, îngheţarea angajărilor şi înființarea unui birou care să coordoneze reforma administraţiei publice, şi în special a celei care vizează sistemul de compensaţii.

Instituţia recomandă, ca măsuri pe termen mediu, stabilirea unor limite ale costurilor angajaţilor publici, dezvoltarea unui plan multianual pentru eliminarea sporurilor şi creşterea salariului de bază ca pondere în compensaţia totală, implementarea unui sistem de gradare şi a unor expertize care să evalueze remuneraţiile primite de diverse categorii de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici amâna greva generală programată pentru luni.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici amâna greva generală programată pentru luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei