Ordinul publicat joi în Monitorul Oficial prevede că stabilirea diferenţei de taxă pe poluare de returnat se face, prin decizie de restituire, de către organul fiscal de care aparţine contribuabilul.
Conform legii, termenul de soluţionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite solicitanţilor este de 45 de zile de la data înregistrării solicitării la organul fiscal competent. În cazul în care acest termen este depăşit, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului legal de soluţionare. Dobânzile vor fi suportate din bugetul Fondului pentru Mediu.
Cererea de restituire trebuie să fie însoţită de cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare, ambele în original şi copie, precum şi de chitanţa, ordinul de plată sau extrasul de cont care să ateste plata taxei triplate. În cazul autovehiculelor în leasing, la cererea de restituire trebuie anexate documentele menţionate în copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaraţii.
În cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, solicitantul va depune, în original şi copie, un document din care să rezulte data primei înmatriculări.
De restituirea diferenţei dintre taxa auto valabilă între 15 decembrie 2008 şi 19 februarie 2009 şi cea aplicată între 1 iulie şi 15 decembrie 2008 vor putea beneficia persoanele care au achiziţionat autovehiculele înainte de 15 decembrie, înmatriculate după această dată.
Pentru a dovedi acest lucru, pe lângă documentele amintite, cei care vor solicita restituirea diferenţei de taxă vor trebui să prezinte şi acte din care să reiasă că au achiziţionat maşina înainte de 15 decembrie 2008.
Începând din 19 februarie 2009, în România funcţionează o taxă pe poluare auto redusă cu o treime faţă de taxa auto valabilă între 15 decembrie 2008 şi 19 februarie 2009, dar care este dublă faţă de taxa care a fost aplicată între 1 iulie şi 15 decembrie 2008.