Executivul face referire la recomandările Băncii Mondiale şi la necesitatea recuperării întârzierilor în implementarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) pentru finanţarea proiectului de închidere a minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomică, precum şi la situaţia economică şi socială precară a peste 368 de unităţi administrativ-teritoriale cu caracter monoindustrial, cu o populaţie de peste 2,6 milioane locuitori, care au nevoie urgentă de asistenţă în procesul de regenerare economică.
Prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis înfiinţarea Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Economiei, prin reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, care se desfiinţează.
Agenţia va prelua toate responsabilităţile Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere pentru implementarea Acordului de împrumut dintre România şi BIRD pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomică, şi va funcţiona cu birouri regionale, fără personalitate juridică, înfiinţate prin ordin al ministrului Economiei.
Obiectivul Agenţiei este dezvoltarea durabilă a zonelor afectate de restructurarea industrială şi promovarea de noi proiecte în scopul utilizării resurselor şi potenţialului economico-social cu maximum de valoare adăugată. Atribuţiile principale ale Agenţiei sunt elaborarea şi implementarea de programe/proiecte pentru dezvoltarea durabilă a zonelor afectate, sprijinirea mediului economic în scopul diminuării efectelor crizelor economice şi în vederea dezvoltării, în mod sustenabil, a operatorilor economici, precum şi sprijinirea înfiinţării de noi operatori economici.
Alte atribuţii sunt utilizarea dotărilor industriale devenite libere de sarcini, puse la dispoziţia Agenţiei, în scopul dezvoltării de noi proiecte, accelerarea elaborării şi implementării proiectelor finanţate din fonduri structurale prin sprijinirea autorităţilor publice locale din zonele afectate, se arată în actul normativ.
Personalul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere va fi preluat în funcţiile contractuale corespunzătoare, menţinându-şi drepturile salariale.
Agenţia va fi condusă de un preşedinte, ordonator secundar de credite, numit prin ordin al ministrului Economiei, salarizat la nivelul funcţiei de secretar de stat.