Reprezentanţii profesorilor susţin că acest act normativ nu se poate aplica, deoarece "lezează drepturile salariaţilor din învăţământ".
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că această ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice acordarea salariului de merit, a sporului pentru ore suplimentare, a sporului pentru condiţii vătămătoare şi a oricăror premii - premiul lunar din suma de 2 la sută din fondul de salarii, premiile speciale acordate din venituri proprii - cu excepţia premiului lunar.
Liderul FSLI a subliniat faptul că această ordonanţă abrogă unele acte normative care conţin prevederi speciale pentru sistemul de învăţământ, cum ar fi decontarea navetei pentru elevi şi personalul didactic, dreptul elevilor de a beneficia de personal didactic specialzat pentru predarea orelor de educaţie fizică.
Cornea a mai spus că prin ordonanţa respectivă se acordă discriminatoriu ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi şi de programe educaţionale pe suport electrononic, respectiv 100 de euro.
Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că această ordonanţă încalcă unele legi organice care acordă drepturi salariale salariaţilor din sistem, cum este de exemplu statutul personalului didactic care prevede acordarea salariului de merit. De acest drept beneficiază numai 15 la sută din cadrele didactice, acesta acordându-se pe criterii de competenţă, prin concurs.
Reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământ spun că vor relua negocierile în momentul în care Comisia de lucru de la Ministerul Muncii va începe să discute despre un nou proiect de ordonanţă privind reducerea sporurilor pentru bugetari, dar subliniază că profesorii nu pot renunţa la astfel de drepturi salariale care sunt prevazute de legi speciale.
Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii vor fi sistate sau diminuate, a fost pus, vineri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.
În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.