Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BM: Taxa pe viciu, în special cea aplicată pentru tutun, poate fi majorată în continuare

Joi, 5 Martie 2009 (13:50:27)
Taxa pe viciu, în special cea aplicată pentru tutun, poate fi majorată în continuare, având în vedere că ponderea taxelor în preţul ţigaretelor este inferioară în România comparativ cu alte state europene, potrivit unui raport realizat de Banca Mondială pentru autorităţile române.

"În prezent, este loc încă pentru majorarea taxei pe viciu din România, şi în special a celei aplicată ţigaretelor. Taxele reprezintă, în România, circa 53% din preţul de retail al ţigaretelor, comparativ cu 60% în Bulgaria, 62% în Germania sau 68% în Franţa. Majorarea accizei la tutun este bună pentru sănătate, bună pentru buget şi bună pentru economie", se arată în raportul obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Analiştii instituţiei internaţionale arată că aproximativ 21% dintre românii adulţi fumează zilnic, iar creşterea accizei la tutun reprezintă cel mai puternic instrument pentru reducerea fumatului, a mortalităţii atribuite fumatului şi a costurilor din sănătate asociate acestui viciu.

Aprecierile Băncii Mondiale se regăsesc în raportul menţionat, la capitolul sănătate. Tot la acest capitol, experţii instituţiei notează că sumele cheltuite din bani publici pentru produse farmaceutice sunt foarte ridicate, iar acest lucru necesită punerea în aplicare a unor mecanisme mai bune de rambursare şi de aplicare a preţurilor.

De asemenea, experţii Băncii Mondiale sunt de părere că cele două fonduri de sănătate ar putea fuziona pentru a creşte eficienţa acestora, pentru a întări principiul de solidaritate şi pentru a îmbunătăţi fondul de risc.

Pe termen mediu, autorităţile române ar trebui să implementeze strategia de reformare a spitalelor şi să îmbunătăţească autonomia acestora, una dintre direcţiile care ar putea fi avute în vedere referindu-se la înfiinţarea unor holdinguri spitaliceşti regionale, deciziile importante continuând însă să fie luate la nivel central.

"Finanţarea adecvată ar trebui să fie o prioritate după ani de subfinanţare. România se află în urma majorităţii statelor UE. Este nevoie de estimarea costurilor reformelor şi apropierea cheltuielilor din sănătate de nivelurile din UE", se spune în raport.

Analiştii notează că România nu a finalizat reforma din sănătate, iar în contextul crizei internaţionale obiectivele propuse comportă din ce în ce mai multe provocări.

Taxa pe viciu a fost introdusă în 2006 şi stabilită la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat, în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, altele decât vinul şi berea.

Banii colectaţi sunt vărsaţi în bugetul Ministerului Sănătăţii şi folosiţi pentru investiţii în infrastructura sistemului sanitar public şi finanţarea programelor naţionale de sănătate.

În anul în care a fost introdusă taxa, Ministerul Sănătăţii a încasat din această sursă 645 milioane lei (echivalentul a 183 milioane euro raportat la cursul valutar de atunci), venituri majorate la 1,3 miliarde lei în anul următor.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală la mia de ţigarete, valabilă de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include şi taxa pe viciu, în valoare de 10 euro. Ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Pogea declara, la jumătatea lunii februarie, că acciza la tutun va creştere cu 14 euro în acest an, prin majorarea în două tranşe egale de câte 7 euro la mia de ţigarete, una aplicabilă de la 1 martie şi alta de la 1 august.

Guvernul a decis recent că, începând cu 1 martie, pensionarii cu venituri exclusiv din pensii mai mici de 600 de lei vor putea cumpăra, lunar, medicamente compensate cu 90%, în limita a 300 de lei, compensarea urmând să fie suportată în cuantum de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi 40% din bugetul Ministerului Sănătăţii, din taxa pe viciu.

Guvernul a decis în luna ianuarie să devanseze calendarul convenit cu Uniunea Europeană privind accizele la tutun şi alcool, şi să aducă aceste taxe încă din acest an la nivelul prevăzut pentru 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BM: Taxa pe viciu, în special cea aplicată pentru tutun, poate fi majorată în continuare.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BM: Taxa pe viciu, în special cea aplicată pentru tutun, poate fi majorată în continuare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei