Monica Iacob-Ridzi arată, într-un comunicat remis, miercuri, că "actualul Guvern consideră o prioritate dezvoltarea sportului în România, dovadă fiind faptul că a înfiinţat un minister dedicat acestui domeniu şi a alocat un buget suficient pentru a pune în aplicare programe în domeniu".
"Una dintre prevederile programului de guvernare, la capitolul 10 – Tineret şi Sport, este introducerea unui număr de minimum trei ore de sport pe săptămână în programa şcolară şi garantarea accesului tuturor copiilor apţi pentru acest gen de activitate la orele de educaţie fizică, în conformitate cu normele UE\'\', susţine demnitarul, citat în comunicat.
Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) se opune măsurii privind diminuarea numărului de ore de educaţie fizică şi sport din programa şcolară, mai ales în condiţiile în care "starea generală de sănătate a copiilor şi tinerilor din România este într-o continuă degradare din cauza sedentarismului".
În plus, MSS are în pregătire un program naţional care urmăreşte determinarea părinţilor de a-şi încuraja copiii în practicarea unui sport şi organizarea unor competiţii naţionale, pe categorii de vârstă, în scopul stimulării sportului de masă, potrivit sursei citate.
Sectretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă că Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maxim 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009-2010, această măsură neafectând numărul posturilor din învăţământ, în schimb, cele mai afectate fiind orele de sport şi a doua limbă modernă.
Noile planuri cadru pentru anul şcolar 2009 - 2010 pot fi consultate, începând de marţi, pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Secretarul de stat a susţinut că cele mai multe ore reduse sunt cele de sport. Astfel, de la aria curriculară de educaţie fizică şi sport, cele două ore au fost reduse la una. Compensatoriu însă, elevii pot face ore suplimentare de sport, dar în domeniile preferate cum ar fi volei, fotbal sau handbal.