Împrumuturile externe pe care România le-ar putea atrage trebuie să acopere capacitatea relativ limitată de absorţie a fondurilor europene şi să fie rambursate atunci când sunt estimate intrări mai mari din fonduri UE, adică la orizontul anului 2013, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"A apela la finanţări externe extraordinare este un gest de mare responsabilitate. Trebuie să avem în vedere o rambursare care să acopere o capacitate relativ limitată de absorbţie a fondurilor UE, dar care să aibă în celălalt capăt intrările de la Uniune. Este vorba de 30 miliarde euro, astfel că la orizontul anului 2013 să se ramburseze şi eventualele împrumuturi pe care România le are în vedere", a declarat, miercuri, Isărescu.
O delegaţie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi se află la Washington, unde poartă discuţii "de tatonare" cu reprezentanţii FMI privind un eventual acord. La sfârşitul săptămânii trecute, Popa şi Drăgoi au fost la Bruxelles pentru prime discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene privind un ajutor financiar pentru România.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, că autortăţile române se află în discuţii de testare cu Comisia Europeană şi FMI pentru a vedea structura, volumul şi condiţionalităţile unui eventual împrumut.
"Suma o s-o stabilim după ce vedem toate condiţiile. Dacă nu ne convin, poate nu-l luăm", a precizat Pogea.
Oficialii FMI au expus delegaţiei române aflate la Washington o serie de condiţii avute în vedere pentru o eventuală finanţare, iar o decizie privind invitarea experţilor instituţiei financiare la Bucureşti pentru negocierea unui acord va fi luată doar după analiza acestora de către partea română.
"Experţii FMI s-au referit la o serie de condiţii, printre care şi promovarea unei politici fiscale şi bugetare prudente. Dacă se va decide începerea negocierilor, acestea se vor derula la Bucureşti", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.