"Eu cred că acum, pentru primăvară, este exclus să se dea, pentru că este deja târziu, numai pentru toamnă. Vom vedea când ni se aprobă", a declarat, marţi, după o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
Perioada optimă de fertilizare a culturilor de primăvară este finele lunii februarie-începutul lunii martie, iar pentru acordarea subvenţiei România are nevoie de acordul Comisiei Europene.
Demersurile pentru obţinerea avizului sunt în derulare, potrivit lui Sârbu.
"Lucrurile sunt în derulare. Nu este încheiat subiectul, nu a fost un refuz categoric, dar sunt foarte multe demersuri care trebuie făcute la Comisia Europeană. (...) Este adevărat că este un ajutor de stat, însă în condiţiile de astăzi, în criza în care ne aflăm, cred că trebuie să mai existe şi înţelegere. Sigur, perioada se cam încheie, sfârşitul lui februarie era bun, începutul lui martie, pentru fertilizări, dar, dacă vom obţine aprobarea oricum ne va fi de folos, pentru că avem nevoie de îngrăşăminte şi în a doua parte a anului", a afirmat Ministrul Agriculturii.
El a arătat că va relua discuţiile pe această temă şi la Consiliul de miniştri ai Agriculturii care va avea loc la finele lunii.
Reprezentanţii combinatelor chimice au solicitat acordarea cât mai rapidă şi nediscriminatorie a subvenţiilor pe care agricultorii să le folosească la achiziţia de îngrăşăminte, arătând că neacordarea acestui sprijin va afecta atât producţia agricolă, cât şi activitatea combinatelor.
"Ne exprimăm îngrijorarea faţă de întârzierea apariţiei actului normativ pentru sprijinirea fermierilor în a achiziţiona îngrăşăminte chimice produse în UE. (...) Repornirea combinatelor chimice începând cu 1 feburarie 2009, după circa patru-cinci luni de nefuncţionare, a avut la bază tocmai promisiunea ministerelor (Agriculturii şi Economiei, n.r.) de a aproba actul", arpta la jumătatea lunii ferbruarie, într-un comunicat, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor.
Potrivit Nitrofosfor, firmele au anulat disponiblizările colective şi s-au angajat financiar pentru aprovizionarea cu gaze şi utilităţi, mărind astfel pierderile acumulate în perioada de nefuncţionare.
"Punerea în aplicare a actului normativ promis va debloca piaţa internă a îngrăşămintelor, asigurând astfel continuitate şi păstrarea locurilor de muncă a zeci de mii de oameni", se mai spunea în comunicat.
Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) a protestat în luna ianuarie la Ministerul Agriculturii, solicitând acordarea unui subvenţii de 400 de lei la hectar fermierilor pentru achiziţionarea de îngrăşăminte. Sindicaliştii au anunţat ulterior semnarea unui protocol pentru acordarea acestei subvenţii, atât cu Agricultura, cât şi cu Ministerul Economiei.