Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Strângerea de informaţii clasificate pentru structuri informative străine, în vizorul SRI din 2005

Marţi, 3 Martie 2009 (15:13:52)
SRI monitorizează, din 2005, activitatea de strângere a unor informaţii clasificate în favoarea unor structuri informative străine, Direcţia Generală de Contraspionaj a SRI obţinând date şi informaţii referitoare la derularea în România a acestor operaţiuni.

În cadrul activităţii informativ-operativ desfăşurate de Direcţia Generală de Contraspionaj a SRI, încă din 2005, au fost obţinute date şi informaţii referitoare la derularea în România a unor operaţiuni de culegere de informaţii clasificate în favoarea unor structuri informative străine, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din SRI.

Un audit de securitate se desfăşoară la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în care este încadrat plutonierul Floricel Achim, acuzat de trădare prin transmitere de secrete şi arestat preventiv.

Potrivit unui comunicat al MApN remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, scopul auditului de securitate este de a stabili şi a pune la dispoziţia autorităţilor competente date despre circumstanţele în care s-a produs fapta subofiţerului.

"Încă din faza monitorizării activităţii militarului, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, în cooperare cu instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, a stabilit şi desfăşurat măsuri de limitare a prejudiciilor aduse prin divulgarea unor documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării", se arată în comunicatul ministerului.

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, sâmbătă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Floricel Achim, subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, pentru trădare prin transmitere de secrete şi a cetăţeanului străin Marinov Zikolov, pentru spionaj.

Floricel Achim, acuzat de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, recunoaşte faptele şi susţine că le-a comis "din cauza situaţiei materiale precare", se arată în motivarea Curţii de Apel privind arestarea preventivă a subofiţerului care furniza informaţii pentru o mie de dolari.

În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Floricel Achim şi a lui Marinov Zikolov, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a reţinut că Achim Floricel este acuzat că, în perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele.

Astfel, Achim Floricel i-ar fi predat lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, în general până la 1.000 de dolari, iar Marinov Zikolov le-ar fi transmis unei ţări străine.

"Floricel lucra ca subofiţer în cadrul Ministerului Apărării divizia 1 infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate care i-au îmbogăţit experienţa profesională", a reţinut instanţa în motivarea sa.

Anchetatorii au stabilit că, din anul 2001, Floricel l-a cunoscut pe Marinov şi a legat o relaţie de amiciţie cu acesta. În baza acestei relaţii, în perioada 2001-2009, Floricel ar fi procurat din reţelele informatice ale unităţii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis inculpatului Marinov, susţine instanţa.

"Pe timpul executării serviciului cu durată de 24 până la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Astfel îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare, urmărea să nu fie nimeni în zonă şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii. Folosind aceste oportunităţi extrăgea pe memory stick «la întâmplare, la vrac» tot ce reuşea să copieze. După aceea, îi preda lui Zikolov memory stick-ul iar acesta la rândul său lua legătura cu reprezentantul puterii străine şi îi dădea aceste date", se arată în motivarea instanţei Curţii de Apel Bucureşti.

În docuement se reţine faptul că Marinov a declarat că, "în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plăteau între 800 şi 1.000 de dolari".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, marţi, judecarea recursului în cazul lui Floricel Achim şi al lui Marinov Zikolov arestaţi preventiv pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj.

La termenul de marţi, instanţa a amânat dosarul din cauză că Marinov Zikolov nu avea avocat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Strângerea de informaţii clasificate pentru structuri informative străine, în vizorul SRI din 2005.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strângerea de informaţii clasificate pentru structuri informative străine, în vizorul SRI din 20050.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei