Noile planuri cadru pentru anul şcolar 2009 - 2010 vor putea fi consultate, începând de marţi, pe site-ul Ministerului Educaţiei.
"Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a finalizat noile planuri cadru pentru 2009-2010. Am ajuns la aceste noi planuri cadru din două motive, unul pentru că Scolile de de Arte şi Meserii vor deveni de la 1 septembrie licee tehnologice, şi doi, la solicitarea nenumăraţilor elevi din liceele româneşti care au cerut ca numărul maxim de ore pe săptămână să fie maximum 30, aşa cum este la şcoala generală", a arătat Adriana Pană.
Ea a mai spus că decizia a fost luată după ce au fost consultate sindicatele şi că acestea "au îmbrăţişat acestă idee". Pană a precizat că au fost discuţii cu şcolile MApN şi MI şi că nu au fost obiecţii nici din partea conducerii acestora.
Secretarul de stat a susţinut că cele mai multe ore reduse sunt cele de sport. Astfel, de la aria curriculară de educaţie fizică şi sport, cele două ore au fost reduse la una. Compensatoriu însă, elevii pot face ore suplimentare de sport, dar în domeniile preferate cum ar fi volei, fotbal sau handbal.
"Noi avem mai multe tipuri de bacalaureat A, B şi C. La final de clasa a XII-a, elevii toţi trebuie să atingă nişte competenţe care nu puteau fi afectate prin reducerea unor ore de la alte discipline", a spus secretarul de stat, motivând astfel decizia reducerii numărului orelor de sport.
De asemenea, a fost redus la jumătate numărul de ore la a doua limbă modernă, dar nu au fost afectate orele de limba română.
"Dar nu este uniformitate la toate planurile cadru, trei sau patru ore trebuia să dispară de undeva", a mai spus Pană. Ea a adăugat că sunt peste 200 de planuri cadru, dar nu poate spune exact care este numărul total de ore reduse. "Cert este că unii elevi aveau între 32,34 şi chiar 37 de ore pe săptămână şi de anul viitor vor avea numai 30", a conchis secretarul de stat în MECI.
Adriana Pană a precizat că este necesară transformarea Şcolilor de Arte şi Meserii în licee tehnologice, din două raţiuni. În primul rând, elevii terminau Şcoala de Arte şi Meserii după cinci ani, cu un nivel de pregătire unu, care nu îi ajuta deloc la angajare.
"Noua rută este atât în favoarea elevilor, cât şi a angajatorilor. Elevii termină liceul tehnologic odată cu ceilalţi, dar pot întrerupe cursurile după zece clase cu o pregătire pe care o acceptă angajatorul", a adăugat Adriana Pană.