"Actele sunt foarte multe, se lucrează acum la simplificare. Orice tip de documentaţie trebuie să fie făcută de cel puţin un profesor. Aici avem, sigur, de lucrat mult. Sunt tot felul de aberaţii. Să se meargă pe simplificare (...). E o aberaţie, când omul vine cu mâna lui şi semnează o declaraţie pe proprie răspundere şi aţi văzut ce pedepse mari sunt acolo, să vii să îl mai suspectezi la orice virgulă. Sunt foarte multe aberaţii, unele se fac de frică, s-au speriat ca nu cumva să ajungă la DNA sau în alte situaţii, unele din prostie, din ignoranţă, altele din interes, trebuie să recunoaştem, şi astea trebuie să dispară", a declarat Sârbu într-o conferinţă de presă.
Legat de accesibilizarea fondurilor UE, Sârbu a arătat că angajaţi ai direcţiilor agricole şi ai oficiilor judeţene de consultanţă agricolă vor ajuta fermierii la completarea cererilor pentru subvenţiile la hectar, campania de depunere a solicitărilor fiind iniţiată la 2 martie.
"Dacă nu îi ajutăm, riscăm iarăşi să avem sute de mii de cereri greşite. Ei trebuie să meargă în comune, să se deplaseze, să adune oamenii, să discute cu ei. Cei de la APIA nu au voie să facă asta. (...) Nu îi putem condamna pe aceşti fermieri, dar nici să îi lăsăm. Dacă vor fi foarte puţine cereri cu greşeli, cu suprapuneri, lucrurile vor merge mai repede. Dacă softul va funcţiona, nu cred că vor fi probleme", a spus Sârbu.
Ministrul a reamintit că România nu a accesat deocamdată niciun ban de la UE pentru piscicultură.
El a mai arătat că acordarea în funcţie de performanţă a sporului de 75% pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri UE este o idee foarte bună.
Legat de personalul din minister, Sârbu a arătat că numărul angajaţilor nu a fost redus, dar fondul de salarii a scăzut cu 20%, în urma transformării direcţiei de dezvoltare rurală în instituţie independentă, ai cărei angajaţi sunt plătiţi cu fonduri UE.
Ministrul a menţionat că a lăsat la latitdinea scretarilor de stat analiza privind reducerea personalului.