Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNCD: Cuvântul "rom" nu este o formă de discriminare, "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii

Marţi, 3 Martie 2009 (18:00:49)
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că folosirea cuvântului "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii, în timp ce utilizarea cuvântului "rom" în referirile la minoritatea etnică nu reprezintă o formă indirectă de discriminare.

"Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în cauze recente, a constatat că, în anumite condiţii, sintagma «ţigan» poate îmbrăca forma unei discriminări, în sensul articolului 2 alineatul 1 şi articolului 15 din Ordonanaţa Guvernului 137/2000, republicată, în situaţia în care se utilizează cu scopul de a atinge demnitatea ori de a crea o atmosferă de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare. Similar, prin Hotărârea 384 din 22 aprilie 2008, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că utilizarea termenului de «rom» nu reprezintă o formă de discriminare indirectă faţă de comunitatea majoritară", se arată într-un comunicat de marţi al instituţiei.

Precizarea Consiliului vine în contextul dezbaterilor publice privind utilizarea sintagmelor "rom" şi "ţigan", CNCD formulând un apel la toţi formatorii de opinie să promoveze "dialogul intercultural, asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opozitie şi în mod special evitarea oricăror forme de discriminare".

Potrivit sursei citate, România a ratificat Convenţia-cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale prin Legea 33 din 29 aprilie 1995.

"Articolul 3 al Convenţiei-cadru consacră dreptul, pentru o persoană aparţinând unei minorităţi naţionale, de a alege în mod liber de a fi tratată sau nu ca atare. Posibilitatea de a se recunoaşte sau nu în denumirea adoptată pentru a desemna minoritatea constituie unul din aspectele esenţiale ale acestui drept", se arată în acest document.

"Colegiul director reiterează apelul său având în vedere recomandările instituţiilor internaţionale ca «în mod natural, atunci când se discută situaţia unui grup minoritar aparte, dorinţa acestei minorităţi cu privire la denominare trebuie privită ca un factor determinant»", mai spune CNCD.

Terminologia utilizată cu privire la minoritatea romilor a cunoscut modificări în plan naţional, la nivelul statelor membre şi în plan internaţional, la nivelul Consiului Europei, a Uniunii Europene, a Naţiunilor Unite sau a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, modificările survenite reprezentând rezultatul manifestării de voinţă a reprezentanţilor minorităţii în cauză, potrivit CNCD.

"Recentele iniţiative legislative privind schimbarea denumirii de «rom» au fost respinse de către Comisiile de specialitate şi de Parlamentul României, pe considerentul că acestea vin în contradicţie cu prevederile constituţionale care garantează egalitatea în drepturi pentru toţi cetăţenii României", se mai arată în comunicat.

În final, CNCD arată că instanţa Curţii Europeane a Drepturilor Omului a constatat în anumite condiţii că referirile exprese la anumite persoane, drept "ţigani" corelativ unor împrejurări asociate cu modul de viaţă, comportamentul social, caracterizarea psihologică, aplicarea unui anumit tratament ori refuzul acordării unor drepturi, precum şi remarci tendenţioase privind originea etnică, sunt esenţialmente discriminatorii în absenţa oricărei fundamentări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNCD: Cuvântul \"rom\" nu este o formă de discriminare, \"ţigan\" poate avea conotaţii discriminatorii .
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNCD: Cuvântul \"rom\" nu este o formă de discriminare, \"ţigan\" poate avea conotaţii discriminatorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei