Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, Paraschiv Constantin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că eliminarea executorilor bancari este prevăzută de articolele 602 şi 604 alineatul 2 din proiectul Codului de procedură civilă, ultima variantă postată pe site-ul Ministerului de Justiţie în 25 februarie, acesta fiind şi forma aprobată în şedinţa de Guvern din aceeaşi dată.
Articolul 602 prevede că "executarea silită a oricărui titlu executoriu cu excepţia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului general al Comunităţilor Europene se realizează numai de către executorul judecătoresc, chiar dacă prin legi speciale se dispune altfel". În articolul 604 aliniatul 2 se arată că "este interzisă efectuarea de acte de executare de către alte persoane sau organe decât cele prevăzute la art. 602".
Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională a României au semnalat aceste nereguli Ministerului Justiţiei, dar nu s-a luat nicio măsură pentru modificarea lor, susţin sindicaliştii. Acestea au propus ca articolele să facă referire la agentul executor, prin care se înţelege "orice persoană, fie că ea este sau nu funcţionar public, autorizată de stat să dirijeze o procedură de executare", fiind în concordanţă cu recomandarea Comitetului Miniştrilor din cadrul Consiliului Europei dată în materie de executare a deciziilor judecătoreşti.
Federaţia sindicală susţine că va face demersuri la Parlament pentru modificarea acestor articole, apoi la instituţiile europene, iar dacă nu se va rezolva, sindicaliştii vor ieşi în stradă.
"Executorii bancari, spre deosebire de cei judecătoreşti, primesc doar salariul de bază, nu şi comisioane, aşa cum o fac executorii judecătoreşti. Imaginaţi-vă sumele care se vor vehicula la un comision de 20 la sută în acest an de criză, când este posibil ca oamenii să întârzie mai mult cu plata ratelor", a spus Constantin, care a precizat că până la 1 ianuarie 2009 românii aveau restanţe la bănci de 1,92 miliarde de lei.
De asemenea, Paraschiv Constantin a spus că executorii bancarii au alt mod de operare faţă de cei judecătoreşti.
"Executorii bancari nu vor să recupereze bunurile gajate, ci creditele, duc o activitate de prevenire, se stabilesc anumite termene de amânare. Executorul judecătoresc ştie una şi bună: dacă întârzie două luni cu ratele, îi pune lacătul pe uşă. Nu urmăreşte debitorul", a mai spus Constantin.
Dacă intră în vigoare noul Cod de procedură civilă, celor peste 500 de executori bancari afiliaţi la FSAB li se vor desface contractele de muncă, a adăugat liderul sindical.
FSAB are peste 8.700 de membri de sindicate din bănci, între care BRD, Raiffeisen, Unicredit, Romextera şi Bancpost.
Liderul sindical a mai spus că momentan companiile nu îşi pun problema restructurărilor. "E posibil ca salariaţii care acordă credite să fie repartizaţi la recuperare", a spus Constantin.
El a precizat că până în prezent a primit câteva sesizări de la salariaţii Credit Europe Bank, dar că nu ştie exact ce se întâmplă acolo şi nu îi poate sprijini pentru că nu sunt membri de sindicat.
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectele Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, premierul Emil Boc declarând, la finalul şedinţei, că proiectele includ o serie de modificări.
El a precizat că proiectele vor fi transmise Legislativului spre dezbatere, dar nu vor intra imediat în vigoare după adoptarea lor de către Parlament. "Va fi un interval de timp rezonabil pentru ca aceste noi instrumente judiciare din România să poată fi cunoscute de autorităţile abilitate, pe de o parte, dar şi de către cetăţeni, pe de altă parte", a spus premierul.