Ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat, luni, în faţa Comisiilor pentru politică externă din Parlament, că este în legătură permanentă cu omologul său italian, Roberto Maroni, pentru a preîntâmpina neînţelegeri care, escaladate, pot să îi afecteze pe cetăţenii români sau italieni.
Ministrul de Interne a arătat că acţiunile de prevenire şi depistare a celor care comit acte ilegale vin în sprijinul oamenilor cinstiţi, el susţinând că 99,99 la sută dintre cetăţenii români care sunt Italia sunt "cetăţeni oneşti, care îşi văd de treabă".
El a precizat că, în această perioadă, a avut un contact permanent cu omologul său italian, Roberto Maroni, dar şi cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.
"Am legătură directă cu ministrul Maroni şi am stabilit ca ori de câte ori e nevoie să avem o comunicare personală, directă şi imediată pentru a preîntâmpina orice fel de neînţelegeri care pot, prin escaladarea lor, să afecteze cetăţenii români sau cetăţenii italieni", a asigurat ministrul de Interne.
Nica a dat asigurări că Poliţia Română colaborează foarte bine cu Poliţia Italiană, precizând că, săptămâna aceasta, o delegaţie a Ministerului de Interne va pleca în Italia pentru a discuta cu autorităţile din această ţară despre suplimentarea numărului de poliţişti români care vor fi trimişi în peninsulă.
El şi-a anunţat intenţia de a invita în România trei prefecţi din zone cu populaţie românească semnificativă, respectiv Roma, Napoli şi Milano pentru a vedea "cum e în acestă ţară", el opinând că "o parte din imaginea deformată care s-a creat se datorează necunoaşterii".
Un decret lege privind măsuri urgente în domeniul siguranţei publice împotriva violenţei sexuale şi a actelor de persecutare a fost adoptat şi a intrat în vigoare, la finele lunii februarie, în Italia. Actul normativ include prevederi de înăsprire a pedepselor pentru infracţiunile de violenţă sexuală. Astfel, sunt modificate dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală italiană, dispoziţiile legii privind regimul de detenţie şi dispoziţii din materia imigrării şi a condiţiei străinului.
Decretul oferă posibilitatea primarilor, prin acord prealabil cu prefectul, de a beneficia de "colaborarea asociaţiilor de cetăţeni neînarmaţi cu scopul de a semnala poliţiei statale sau locale fapte care pot dăuna siguranţei urbane". Actul normativ are caracter de urgenţă şi, conform Constituţiei italiene, va trebui să fie supus spre aprobare celor două Camere ale Parlamentului de la Roma pentru a deveni lege. Dacă în termen de 60 de zile de la publicare nu este aprobat de către Parlamentul italian, Decretul lege îşi pierde valabilitatea ex tunc (nu se mai aplică retroactiv - n.r.), potrivit articolului77 din Constituţia italiană.
Printre măsurile incluse în decret se numără înlocuirea arestului la domiciliu cu detenţia pentru persoanele acuzate de agresiuni sexuale, acordarea de asistenţă juridică pentru victime şi măsuri vizând lupta împotriva imigraţiei ilegale. Decretul mai prevede şi crearea, la propunerea primarilor, a unui un serviciu de securitate pe bază de voluntariat, format din persoane neînarmate.
"Membrii acestor echipe nu vor avea arme, ci doar telefoane mobile, pentru a putea anunţa forţele de ordine în cazul apariţiei unor probleme. Primarii sunt cei care vor decide cum, unde şi când vor apela la aceşti voluntari", a declarat, ministrul de Interne, Roberto Maroni.